Länsstyrelsens krav om Stortorget – bevara fontänen

Bevara och skydda fontänen och gatustenen. Så lyder länsstyrelsens krav på kommunen om planen om ett nytt hus på Stortorget blir verklighet.

Fontänen på Stortorget tros ha funnits sedan 1920- eller 1930-talet. Länsstyrelsens krav är att om ett torghus byggs på torget måste fontänen bevaras och skyddas. Kommunen säger att den ska bevaras men att den kan komma att flyttas.

Fontänen på Stortorget tros ha funnits sedan 1920- eller 1930-talet. Länsstyrelsens krav är att om ett torghus byggs på torget måste fontänen bevaras och skyddas. Kommunen säger att den ska bevaras men att den kan komma att flyttas.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-02-02 06:58

Förra veckan meddelade Länsstyrelsen i Södermanland att de inte längre anser att torghuset skadar riksintresset för kulturmiljövården påtagligt. Beskedet kommer efter att kommunen i höstas presenterade ett nytt förslag på hur torghuset ska se ut, bland annat har man ändrat takhöjden och färgen på fasaden, från guld till att nu gå i vitt och grönt. 

Men länsstyrelsen ställer också krav på utformningen av torgytan framför huset. Ett villkor är att fontänen, som uppfördes någon gång under 1920-30-talet, samt gatstenen, ska bevaras och skyddas eftersom myndigheten anser att de har ett kulturhistoriskt värde.

undefined
Torghusets långsida som vetter mot Stortorget kommer sträcka sig fram till muren som i dag omsluter fontänen.

De vill också att det i planbeskrivningen ska framgå att lindarna som står på Stortorget, omfattas av det generella biotopskyddet.

Förra veckan röstade den styrande majoriteten, S och M, ja till att gå vidare med detaljplanen för torghuset. Samtliga oppositionspartier yrkade avslag. 

Samhällsbyggnadsförvaltningen skriver i granskningsutlåtandet av planförslaget att fontänen, som är uppförd någon gång under 1920-1930-talet, kan behöva flyttas, vilket Tony Rosendahl, Vänsterpartiets gruppledare, är kritisk till. Vänsterpartiet ställer sig också bakom Länsstyrelsens krav.

– Tittar jag på ritningen så har jag svårt att se att de ska kunna behålla fontänen där den är i dag. Det skulle innebära att Katrineholm förlorar ytterligare en bit av sin historia, säger Tony Rosendahl. 

undefined
Tony Rosendahl (V) är precis som restan av oppositionspartierna kritisk till planerna om ett nytt torghus. Rosendahl vill att kommunen lyssnar på länsstyrelsens krav om att bevara de kulturhistoriska föremålen.

Kommunens svar till länsstyrelsen är att man "avser att bevara fontänen men att den kan får en ännu bättre placering i det nya sammanhanget med det nya huset". Det är dock något som kommer behöva prövas längre fram.

– Det är en fråga som man får utreda i samband med när huset byggs. Skulle den ligga där den ligger i dag kanske den skulle se ganska malplacerad ut, säger William Rytterström, planarkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Gatustenen ska i största möjliga mån bevaras, men samhällsbyggnadsförvaltningen skriver att den kommer att justeras i samband med att nya stråk uppstår och om det finns några tillgänglighetsaspekter som behöver ses över.

Kravet om ett förtydligande i planbeskrivningen om att trädallén omfattas av biotopskyddet ser samhällsbyggnadsförvaltningen inte som något nödvändigt. De skriver att skyddet är generellt och gäller oavsett om det står i planändringarna eller ej. 

Miljöpartiet är inte nöjd med samhällsbyggnadsförvaltningens svar och skriver i ett särskilt yttrande att man motsätter sig det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!