Krisen i byggbranschen slår hårt mot KTC:s byggelever

Tuffa tider för byggbranschen spiller över på de gymnasieelever som siktar på att bli snickare. Till vårterminen räknar byggprogrammets lärare med färre praktikplatser.

Fredrik Sörensen är elev och Jonas Färndahl, Nicklas Fredriksson och Daniel Geiborg är yrkeslärare på KTC.

Fredrik Sörensen är elev och Jonas Färndahl, Nicklas Fredriksson och Daniel Geiborg är yrkeslärare på KTC.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2023-12-19 17:43

Som tidningen tidigare har berättat, så har Katrineholms största byggföretag sagt upp personal. För Tegelstaden bygg AB handlade det om ett 20-tal anställda och Sjötorps hus AB har sagt upp fem lärlingar.

Bakgrunden stavas höga räntor som skjutit privatmarknaden i sank, tuffare konkurrens i offentliga upphandlingar och uppskjutna entreprenader.

De lokala byggföretagen har varit generösa med att ta in lärlingar, men nu är pausknappen intryckt. Daniel Geiborg är yrkeslärare på byggprogrammet och han konstaterar att bistrare tider väntar.

undefined
Tuffare tider stundar för dem som har valt träinriktningen på bygg- och anläggningsprogrammet. Från vänster: Fredrik Sörensen, Jonas Färndahl, Nicklas Fredriksson och Daniel Geiborg.

– Vi förbereder oss på att vi inte kommer att få ut lika många elever på praktik under vårterminen, framför allt inte de som valt inriktning trä. Ofta hittar vi saker på skolan som de kan sysselsätta sig med, men det går ju inte att jämställa med att vara ute på praktik, säger Daniel Geiborg.

Han hyllar ändå de lokala företagen i Katrineholm.

– De är grymt bra på att ta emot elever och anställa elever. Att det är som det är nu är synd, men det vänder ju nån gång.

Externa aktörer är desto sämre på att välkomna KTC:s gymnasieelever. Något yrkeslärarna tycker borde vara en aspekt i kommunens upphandlingar.

– När NCC byggde nya Järven hade vi inte en enda elev där, trots att det var ett så stort bygge. Däremot tog de lokala underentreprenörerna emot praktikanter, berättar Daniel Geiborg.

För avgångseleverna är risken att tröskeln vidare ut i arbetslivet, som betald lärling på ett bygge, kommer att höjas avsevärt.

– Praktikanter kostar inte företaget något. En snickare måste däremot göra 36 månader som lärling innan man får fullt betalt, berättar Daniel Geiborg.

I avgångsklassen, som tar studenten nästa år, har majoriteten valt snickarinriktningen på bygg- och anläggningsprogrammet. I år har lärarna förmanat eleverna att sikta på en inriktning med bättre förutsättningar.

– Nu har halva klassen med tvåor valt andra sidoyrken, som betongare, plattsättare, målare, anläggare eller plåtslagare, förklarar Daniel Geiborg.

Att konjunkturen för byggbranschen vänt neråt är ingen överraskning.

– Det är inget ovanligt, de här dipparna brukar komma var tionde, femtonde år. De som går i ettan nu tror jag inte kommer att ha några större problem att hitta jobb när de kommer ut, då har det vänt, säger läraren Benny Eriksson.

Ute på byggården jobbar de blivande snickarna Albin Peterzén, Eddie Björnqvist, Casper Hallqvist och Zenar Ali med en stor friggebod.

undefined
Zenar Ali, Casper Hallqvist, Albin Peterzén och Eddie Björnqvist går i tvåan på KTC:s byggprogram.

De går i tvåan, men är inte oroliga för att inte komma ut på praktik eller få lärlingsplats.

– Det är inte mycket vi kan göra åt saken. Det är bara att hoppas på att det vänder innan vi går ut. Det är jobbigare för treorna som tar studenten nästa år, säger Casper Hallqvist.

För eleverna på el- och energiprogrammet ser den framtida arbetsmarknaden betydligt ljusare ut.

– Vi märker inte riktig av samma nedgång, det finns ju alltid ett ganska stort servicebehov inom el, säger yrkesläraren Jonas Färndahl.

Hans kollega Nicklas Fredriksson säger att efterfrågan på elektriker är fortsatt hög.

– Företagen märker en liten nedgång på privatmarknaden, men det rullar på och vi har fem, sex elever i årskurs 3 som redan är erbjudna jobb, säger hans kollega Jonas Färndahl.

Fredrik Sörensen går i tvåan på elprogrammets inriktning elteknik och han är inte orolig.

– Det känns som det finns bra med jobb. Farsan är elektriker nere i Skåne och där finns det massvis med jobb, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!