Lågkonjunkturen drar djupa fåror i den tidigare bördiga fastighetsmyllan. Katrineholms största byggföretag, Tegelstaden bygg AB och Sjötorps hus AB, har båda märkt av den allt tuffare konkurrensen.
– Vi räknar på nya jobb hela tiden, men det är stenhård konkurrens. Traditionellt har vi arbetat mycket på privatmarknaden, men den har mer eller mindre dött även om vi har sålt några villor. Det är otroligt många som är med och räknar på offentliga upphandlingar för till exempel LSS-boenden, säger Pär Knutsson som är vd på Sjötorps hus.
Numera är även stora aktörer, som Peab, med och tampas om uppdragen.
– De var inte intresserade av de här jobben för några år sedan. Nu är det stentufft och nästan omöjligt att få de här uppdragen.
Att byggföretaget finns med i SKR:s ramavtal om nya förskolor har varit en räddning för Sjötorps hus.
– Förut har vi haft olika ben att stå på, nu är det entreprenadsidan som är den stora. Vi har exempelvis byggt förskolor i Forssjö och Vingåker. Nu bygger vi i Askersund och ska dra igång i Salem. Marknaden är hård, men Sjötorps har lyckats väldigt bra under 2023. Vi har sålt betydligt mer än vad vi räknat med och är positiva inför 2024.
För sex veckor sedan landades ytterligare ett stort uppdrag.
– Vi ska bygga ett nytt äldreboende i Skogstorp i Eskilstuna och det kontraktet är värt närmare 175 miljoner kronor, berättar Knutsson.
På hemmaplan lyser dock jobben med sin frånvaro.
– Det finns ju inte så mycket jobb för oss i Katrineholm, så nu jobbar vi inom en 20-milsradie från Katrineholm i bland annat Tierp, Askersund, Örebro och Oxelösund. Det är så det ser ut nu, det är bara att åka.
Med en omsvängning från byggandet av bostäder till större entreprenader, har antalet snickartimmar per omsatt miljon minskat. Det i sin tur har inneburit uppsägningar.
– Även om vi har ökat vår försäljning har vi behövt skära ner på personal. Tyvärr är det lärlingarna som tar stryk just nu, då vi prioriterar att behålla våra heltidsanställda snickare. För att anpassa kostymen sade jag upp fem anställda för ett par månader sedan och det var snickarlärlingar rakt av.
Det råder ingen som helst tvekan om att det närmaste halvåret kommer att bli slitsamt.
– Den här vintern kommer att bli väldigt tuff för väldigt många och nu gäller det att överleva. Det är inte alla som har de förutsättningar vi har. Jag tror att det är värst för de mindre snickeriföretagen som gör mycket jobb hemma hos privatpersoner, säger Pär Knutsson.
I början av veckan varslade Tegelstaden bygg AB om uppsägningar. Under fredagsförmiddagen avskedades ett 20-tal anställda, inklusive lärlingar.
– Det är klart att det är tråkigt, men man kan inte göra något åt det. Vi har 140 man och var tvungna att ta det här steget nu. Det är tredje gången under min karriär som jag har fått säga upp personal, berättar vd Rune Tegelstaden.
Var det väntat bland de som nu har förlorat jobbet?
– Ja, de har ju sett att jobben krymper ihop, så det är klart att de har varit oroliga. Det är inget snack om det. Sen trodde de kanske inte att det skulle bli så pass många som det blev.
Bakgrunden till att bolaget nu drar åt svångremmen beror både på uppskjutna entreprenader och att de stora projekten börjar bli klara.
– Vi har några byggen som har blivit förskjutna, bland annat en skola i Nyköping där byggstarten dröjer närmare ett halvår. Samma är det med ett flerbostadshus i Katrineholm.
Flera uppdrag befinner sig på upploppet, exempelvis Abborren mittemot Stadsparken.
– Sen har vi ju ett större jobb åt HSB i inre hamnen i Norrköping som går i mål till försommaren. Om ett par månader går ett stort kontor i Nyköping i mål, så det är mycket som avslutas. Nu har vi rätt mycket att räkna på, men det är inget som startar nu. Visst har vi halvstora jobb, men de suger inte jättemycket folk.
De stora byggen, som nu avslutas, har krävt många anställda och det blir tydligt när pendeln nu svänger.
– Sista året har vi anställt väldigt mycket folk och vi har varit generösa med att ta in lärlingar, både från gymnasiet och från Kunskapscompaniet. Då svänger det snabbt när de är klara. Hade vi haft samma volym som för ett år sedan hade vi knappt behövt säga upp någon, säger Rune Tegelstaden.
Hur är läget för bolaget just nu?
– Det finns jobb att räkna på, så det är inte becksvart. Vi kommer själva att starta upp huset på torget, men det kommer inte att dra några gubbar förrän om tre, fyra månader. Grabbarna som nu har sagts upp har möjlighet att komma tillbaka, så är det ju.
Den tuffa konjunkturen till trots, ser Rune Tegelstaden en ljusning i horisonten.
– Jag och många med mig tror att räntorna kommer att knalla ner i mitten av nästa år och då kan det gå fort. Vi har ju Backaområdet som jag är sugen på att ge mig på. I dag kan man inte starta det, men vi siktar på ett bygglov efter sommarsemestrarna.