Förra veckan rapporterade tidningen om att någon eller några dumpat hundratals liter svart olja i avloppsnätet. Vem eller vilka som ligger bakom utsläppet är oklart. Av den anledningen meddelade Eva Frykman, miljöchef, att det var "lönlöst" att polisanmäla brottet.
– Jag vet inte vad polisen skulle kunna göra i ett sådant ärende när vi inte har någon misstänkt, sa Eva Frykman då.
Enligt polisen är tillsynsmyndigheter skyldiga att göra en polisanmälan, så fort de misstänker att ett miljöbrott har begåtts. Både Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten menar att det är kommunen som ska utöva tillsyn över avloppsnätet – och därmed göra anmälan. Miljöchefens uttalande möts därför av kritik från politiskt håll.
Nicklas Adamsson, gruppledare för Miljöpartiet i Katrineholm, är en av dem. Han konstaterar att miljöchefens uttalande ger fel signaler.
– Även om bevisläget är svårt, pratar vi i alla andra sammanhang om hur viktigt det är att polisanmäla. Miljöbrott har lidit av att ha varit lågprioriterade. Samtidigt kan man som förövare få uppfattningen att kommunen inte bryr sig när man låter bli att anmäla. Det har ett stort signalvärde att anmäla, även om det kan vara svårt att härleda källan, säger Adamsson.
Även Kristdemokraternas Joha Frondelius, reagerar på Frykmans uttalande.
– Man kan inte börja med att säga att det inte lönar sig att anmäla, eftersom man inte vet hur det skulle gå i en eventuell utredning. Om det är det nya budskapet, då lever vi farligt. Då börjar jag också fundera på om det är andra saker som kommunen låter bli att polisanmäla, exempelvis klotter, säger Frondelius.
Nu bemöter Eva Frykman kritiken. I ett mejl skriver hon att kommunen fortfarande inte har någon aning om varifrån oljan kommer. Ansvaret för anmälan lägger hon dock på Sörmland vatten.
"Vår bedömning är att det är Sörmland vatten som ska polisanmäla händelsen, då de står som ägare till anläggningen. Katrineholms kommun följer gällande lagstiftning", skriver hon.
Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna, säger att det inte stämmer, då kommunala bolag inte har något tillsynsansvar.
– Ansvaret ligger på kommunerna och i sin tur på politikerna. För det är de som äger bolaget. Man kan inte smita från ansvaret när man faktiskt äger det kommunala bolaget, säger han.