Hundratals liter svart olja funnet i avloppsnätet

Sammanlagt har omkring en kubikmeter svart olja hittats i flera pumpstationer. Nu misstänker Sörmland vatten och kommunen att det kan röra sig om medveten dumpning. "Sluta hålla på med sådana här dumheter", säger Anna Timner, vatteningenjör.

Stora mängder svart olja har hittats i avloppsnätet. Bland annat i pumpstationen på Österleden. På bild syns också Eva Frykman, miljöchef.

Stora mängder svart olja har hittats i avloppsnätet. Bland annat i pumpstationen på Österleden. På bild syns också Eva Frykman, miljöchef.

Foto: Jimmy Persson, Stina Järperud och Sörmland vatten

Katrineholm2022-05-20 06:58

Strax före påsk tyckte personal från Sörmland vatten att det luktade olja vid en pumpstation på Lövåsen. Personalen hissade upp vatten och konstaterade att det var ett svart tjockt skikt med olja på ytan. Likadant såg det ut vid ytterligare en pumpstation på Lövåsen, men också på Ljungvägen. Det mesta av oljan har man lyckats suga upp, men en del hann nå Rosenholms reningsverk. 

– Själva oljan har vi nog kunnat rena på Rosenholm. Vi tar prover på utgående vatten och då borde vi ha sett en oljefilm vid reningsverket. I spilloljan finns det dock tungmetaller som vi inte kan trolla bort, säger Anna Timner, vatteningenjör på Sörmland vatten. 

Det innebär att oklara mängder med tungmetaller kan ha hamnat i Djulösjön. 

Sörmland vatten utesluter att hundratals liter svart olja har hamnat i pumpstationerna på naturlig väg. 

– Antingen har det varit ett haveri på en oljeavskiljare och då skulle man ha anmält det till oss. Eller också har någon medvetet gjort det här, genom att koppla upp sig på avloppsnätet eller ha släppt ned oljan i en brunn. Först ville vi hålla låg profil så att miljöavdelningen hann göra tillsyn, men nu vill vi berätta så att folk inser att de ska sluta hålla på med sådana här dumheter, säger Anna Timner. 

Vid tillsynen har miljöavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen inte lyckats spåra varifrån oljan kommer. Trots att man från Sörmland vattens sida misstänker att det rör sig om miljöbrott, har kommunen valt att inte göra någon polisanmälan. 

– Det är lönlöst. Jag vet inte vad polisen skulle kunna göra i ett sådant ärende när vi inte har någon misstänkt. Samtidigt vore det bra om allmänheten hör av sig till samhällsbyggnadsförvaltningen eller Sörmland vatten om man har sett något som verkar skumt eller att någon beter sig konstigt vid en brunn. Om det är pågående ska man kontakta polisen direkt, säger Eva Frykman, kommunens miljöchef. 

undefined
Eva Frykman, miljöchef.

Kommunstyrelsens ordförande, Johan Söderberg (S), tycker att det som hänt är mycket allvarligt. 

– Det värsta är om någon avsiktligt har dumpat oljan. Vid utsläpp är det oerhört viktigt att man anmäler det till rätt instans innan det blir skador på vårt reningsverk, säger Johan Söderberg. 

undefined
Johan Söderberg (S).

Även oppositionen, med Joha Frondelius (KD) i spetsen, reagerar starkt på uppgifterna. 

– Jag har aldrig hört om något liknande under mina 22 år inom politiken. Om någon medvetet har tömt olja i avloppsnätet är det ett brott som man ska straffas hårt för. Hela vårt system bygger på att vi ska ta ansvar för det vi smutsar ned. Det är viktigt att vi spårar varifrån det här kommer, men också att allmänheten hör av sig om man har sett eller vet något, säger Joha Frondelius. 

undefined
Joha Frondelius (KD).

Enligt Anna Timner har oljan inte skickats på analys, även om det är möjligt. 

– Vi vet redan att det inte är någon ren olja. Vid analys är det inte säkert att man skulle få något mer svar på vad det här innebär, säger hon.             

Än finns det fortfarande viss olja kvar i en av pumpstationerna. Anledningen är att man vill se till att all olja hamnar där, innan man suger stationen på nytt. När arbetet är utfört, hämtas oljan av ett företag som är godkänt för att ta hand om farligt avfall, uppger Anna Timner.

Miljöbrott

Polisen och Åklagarmyndigheten hanterar ungefär 4 000 miljöbrott varje år.

Tillsynsmyndigheterna är skyldiga att göra en polisanmälan så fort de misstänker att ett miljöbrott har begåtts. 

Ett vanligt förekommande miljöbrott är att någon dumpar eller släpper ut farliga ämnen i naturen på ett sätt som strider mot miljöbalken.

Dumpning sker i syfte att slippa betala de avgifter det kostar att göra sig av med avfallet på ett riktigt sätt. 

Källa: Polisen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!