Många privathyror klara i Katrineholm

Nu är hyrorna klara för 3 845 lägenheter hos privatvärdar i Katrineholm. "Det är inte i hyresrätten vi hittar kommuninvånarna med stora marginaler", säger hyresgästföreningens förhandlingsstrateg.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen.

Foto: Jessica Collin

Katrineholm2023-03-28 17:02

För över en månad sedan var hyrorna färdigförhandlade, när det gäller Katrineholms kommunala bostadsbolag, KFAB. De omkring 1 700 hyresrätterna fick 4,5 procent hyreshöjning i snitt. 

För privatvärdarna, som Hyreshuset med omkring 1060 lägenheter i Katrineholm, avslutas förhandlingarna nu. 

– Vi har ingått överenskommelse med Fastighetsägarna Mitt Nord. Det gäller 3 845 lägenheter i Katrineholm, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen. 

De nya hyrorna varierar lite. För vanliga lägenheter med varmhyra, där alltså uppvärmningen ingår i hyran, blir höjningen 4,72 procent från den 1 mars. För lägenheter med kallhyra, där hyresgästen betalar värmen själv, blir höjningen 2,83 procent från samma datum. Hyrorna i nybyggnation höjs med 2,79 procent. 

Men för de högsta hyrorna, över 1 475 kronor per kvadratmeter och år, med hyror på knappt 9 500 kronor i månaden för en trea på 77 kvadrat, blir höjningen 2,79 procent, även i fastigheter som inte är nybyggda. Den begränsningsnivån har med stora hyreshöjningar under flera års tid i Katrineholm att göra, säger Marcus Kjellin. 

Han fortsätter: 

– Man moderniserar och höjer standarden för att kunna sätta högre hyror. Men den stora massan som hyr sitt boende i Katrineholm klarar inte de höga hyrorna. Därför har vi ställt krav på begränsningsnivån, för att kapa topparna i hyresnivåerna. 

I årets förhandling tycker Marcus Kjellin, att branschen börjat inse att man får svårt att hyra ut alltför dyra lägenheter. 

– Två tredjedelar av hyresbeståndet har hyresgäster med en enda inkomst. Det gör att det finns en gräns. Det är inte i hyresrätten vi hittar kommuninvånarna med stora marginaler. 

4,72 procents hyreshöjning är mycket jämfört med tidigare år, konstaterar Marcus Kjellin vidare. 2022, exempelvis, landade hyreshöjningen i Katrineholm på 1,7 procent. 

– Men det är ändå långt från de 10,4 procent som fastighetsägarna kom med. Jag är säker på att den nivå vi enades om nu kommer att generera kritik från fastighetsägarhåll, att de inte får täckning för sina kostnader. Men landet är i ekonomisk kris. Det har aldrig varit aktuellt att hyresgästerna skulle ta hela smällen. Även fastighetsägarna måste ta smällen, säger Marcus Kjellin. 

Tidningen har utan framgång sökt Fastighetsägarna för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!