Mannen, som tidningen kallar "Karsuddenhotaren", vårdas just på regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm och han har under flera år skickat hotbrev till olika personer. Nu har han slagit till igen, efter ett par års lugn.
– Han har skickat brev med hot om våld, företrädesvis till domstolsanställda över hela landet. Det är inga brev till privatpersoner, säger vice chefsåklagare Ola Folkesson vid åklagarkammaren i Nyköping, som haft hand om ärendet.
Mannen, som är i 40-årsåldern, har vårdats på Karsuddens sjukhus i tio år. Han har med åren tagit för vana att skicka brev, antingen via posten eller via mejl, till olika myndighetspersoner och instanser. Han har genom åren haft rätt att skicka brev exempelvis till domstolar, sin advokat och till justitieombudsmannen, men brukade lägga i lösa lappar där han skrivit hotelser riktade mot andra, i de brev han hade rätt att skicka. Under vissa perioder fick han också tillgång till mejl.
2019 hamnade han i hetluften när tingsrätter i Uppsala, Linköping och Nyköping fick hotmejl. Även SVT i Linköping och i Norrköping fick mejl. Tingsrätten i Uppsala fick utrymmas, sedan en bilbomb nämnts i brevet. Veckan innan hade Katrineholms-Kurirens dåvarande chefredaktör fått dödshot med liknande formuleringar från en mejladress på samma server, varför tidningen utgick från att de aktuella hoten mot tingsrätterna och SVT var från samma man. Det visade sig också stämma.
Nu under sommaren har mannen lagförts för ett fall av försök till sabotage och 15 fall av olaga hot.
– Sabotaget består av att han, när han hade tillgång till mejl, mejlade bombhot till en mängd domstolar. Han försökte på det sättet hindra användandet av domstolsväsendets lokaler, säger Ola Folkesson.
Det blev dock ingen rättegång mot mannen. Ola Folkesson förklarar varför:
– Han erkände samtliga brott. Då finns det i vissa fall möjlighet att besluta om "åtalsunderlåtelse". Det räknas som att man lagförs och åtalsunderlåtelsen antecknas i belastningsregistret. På så sätt spar man resurser i rättsväsendet. Han var redan föremål för vård och han hade inte fått något annat straff än vård om han dömts på vanligt sätt.
Mannen var misstänkt för långt många fler olaga hot än de 15 han lagfördes för.
– Av resursskäl kan vi inte utreda varje hot. Det väsentliga är att han lagförs för ett större antal hot, så jag koncentrerade utredningen till 15 stycken.