I förra veckan fick flera tingsrätter i landet motta hot via mejl, bland annat Uppsala, Linköping och Nyköping. Uppsala tingsrätt fick utrymmas efter hoten. Det rör sig både om bombhot och hot om att personal ska knivskäras. Enligt SVT Nyheter i Uppsala står det i mejlet till Uppsala tingsrätt: "...ska knivmördas. Bilbomb parkerad utanför Smedsgränd 22”.
Också SVT i Linköping och Norrköping har hotats under samma kväll, bekräftar Ingvar Näslund, nyhetschef för SVT Nord.
Även Katrineholms-Kuriren hotades på liknande sätt i förra veckan. Hotet kom via mejl fyra minuter innan Uppsala tingsrätt hotades och gick ut på att en bilbomb var utplacerad i en bil vid redaktionen. Tidningens chefredaktör skulle också, enligt hotet, dödas: "Hej Eva, du ska få din halspulsåder bortskuren. Bilbomb parkerad utanför Köpmanngatan 2". Tidningens redaktion utrymdes inte efter diskussion med polisen, men däremot säkerställde polisen bilarna i närheten av tidningshuset.
Mejlen till Uppsala och till tidningen är skickade via samma server och är formulerade på liknande sätt.
När tidningens medarbetare tidigare hotats på liknande sätt har hoten kunnat härledas till en man, som sedan 2014 vårdas på Karsuddens sjukhus. Tidningen har kallat honom för "Karsuddenhotaren" och enligt vad tidningen erfar är det han som skickat de aktuella hoten.
Mannen tvångsvårdas med särskild utskrivningsprövning, där tvångsvården prövas rättsligt var sjätte månad. Enligt den senaste domen i förvaltningsrätten i Linköping, från i april i år, har mannen under vårdtiden "besvärats av tankar om våld och hämnd. Han har skrivit hotbrev till personer och myndigheter med där han ställt krav på pengar och utskrivning".
Mannen har laglig rätt att skriva till domstolen, sin advokat, justitieombudsmannen och några instanser till. I breven till exempelvis Förvaltningsrätten i Linköping, som sannolikt varit mest utsatt, har mannen lagt med lösa lappar innehållande hot mot andra personer. Karsuddenhotaren har inte tidigare haft tillgång till mejl.
– Den här personen har under många år dödshotat personalen på Sörmlands Media, speciellt på Katrineholms-Kuriren. Det är givetvis allvarligt. Att han trots detta fått tillgång till internet bör man fundera över. För när vi får hot far personalen illa. Det är oacceptabelt, säger Eva Burman, chefredaktör på KK och Sörmlands Media.
Jörgen Bragner är verksamhetschef på Karsuddens sjukhus. Han tycker att det är svårt att svara på frågor om vården för enskilda patienter, men säger att polisen är väl insatt i ärendet med hotmejlen.
När det gäller patienters tillgång till mejl säger Jörgen Bragner, att sjukhuset är skyldiga att se till att patienterna har tillgång också till elektronisk kommunikation.
– Sedan kan det finnas inskränkningar. Men att en patient under oerhört lång tid inte har möjlighet att kommunicera elektroniskt alls blir problematiskt. Då och då kan man därför göra bedömningen att man prövar om inskränkningarna är nödvändiga. Är det då så att man missbrukar det, använder internet till något destruktivt för sig själv eller andra, då görs en ny bedömning och man bedömer att det fortfarande behövs restriktioner.