Som Kuriren har rapporterat flera gånger tidigare planeras en 145 hektar stor solcellspark på Sunds gärde, norr om Vikatippen. Förutom att gärdet består av jordbruksmark huserar Katrineholms flygklubb där, med plats för både landningsbana, klubbhus och hangarer.
Flygklubben kan tvingas bort om solcellsparken blir verklighet, vilket Ulf Rosén, ordförande, kommenterade i september förra året.
– Vissa medlemmar är oroliga, så är det alltid inför förändringar. Jag som ordförande och styrelsen har haft diskussioner med Ericsberg och kontakter med European energy. Vi känner oss jättetrygga för att det ska bli bra om vi måste flytta, sa Ulf Rosén, till tidningen då.
Men nu låter tongångarna annorlunda. Anledningen är att klubben anser att European energy inte verkat för att ha fortsatt dialog.
– Vi har haft verksamhet på platsen i över 60 år och vi har inte fått presenterat vart vi ska ta vägen om vi blir bortkörda. Det är helt orimligt att vi bara blir uppsagda när det är en förening som vi har kämpat med och byggt upp under lång tid. Jag har försökt föra fram dialogen till solcellsföretaget, men inte nått fram, säger Ulf Rosén.
Han tycker att European energy borde ta ett större samhällsansvar i frågor som rör föreningsliv och civilsamhälle.
– Vi skulle aldrig klara av att bli uppsagda utan att få vidare hjälp. Jag kan tycka att European energy skulle presentera hur vi ska ersättas för att bygga upp vår verksamhet på annan plats. Naturligtvis är vi negativa till en solcellspark om vi tvingas flytta, utan att få någon form av ekonomisk ersättning. Det skulle innebära dödsstöten för oss, säger Ulf Rosén, och utvecklar:
– Vi fick ett avtal med Ericsberg som innebär att vi eventuellt ska få flytta till annan anvisad mark som Ericsberg äger, vilket naturligtvis är positivt. Men det är väldigt stora kostnader att först anlägga landningsbana och sedan bygga klubbstuga och hangarer.
Som tidningen rapporterade tidigare i veckan har länsstyrelsen satt sig på tvären när det gäller solcellsparken. Myndigheten vill bara att parken blir 20 procent av den tilltänkta storleken, ett beslut som European energy har överklagat till mark- och miljödomstolen.
Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland på European energy, bemöter nu flygklubbens kritik.
– Jag har pratat med flygklubben, senast i somras, och vi ska försöka hjälpa dem så gott det går om det blir en park, men just nu finns det inte så mycket att ha en dialog kring eftersom vi inte vet om det blir någon park, säger Peter Braun.