Ingen ny jättetunnel i stan – kommunen drar i handbromsen

Planen var en ny dagvattentunnel för att avlasta Lasstorpsdiket. Nu kan tidningen berätta att kommunen dragit i handbromsen och att projektet skrotats. "Det kommer att svämma över ändå", säger Linda Aldebert, miljöstrateg och kommunekolog.

Linda Aldebert jobbar vidare med Djulö våtmark. Förutom själva våtmarken omfattar projektet utrensning av sediment i den gamla dagvattentunneln från Kullbergska till Djulö gärde, samt en ny avloppsledning.

Linda Aldebert jobbar vidare med Djulö våtmark. Förutom själva våtmarken omfattar projektet utrensning av sediment i den gamla dagvattentunneln från Kullbergska till Djulö gärde, samt en ny avloppsledning.

Foto: Stina Järperud och Sörmland vatten (arkiv)

Katrineholm2024-05-20 06:30

I mars 2022 gick startskottet för våtmarksprojektet på Djulö gärde, som till en början bestod av fyra delar. 

Förutom våtmarken ska 2 200 kubikmeter sediment avlägsnas från den dagvattentunnel som går mellan Kullbergska och Djulö. Vattnet från tunneln ska rinna ut i den planerade våtmarken. Dessutom ska en avloppsledning, som i dag ligger inkapslad i tunneln, bytas. 

En fjärde del av projektet var att förlägga en ny dagvattentunnel mellan logistikcentrum och våtmarken. Så blir det inte. I samband med att det togs fram en skyfallskartering, som visar var det finns störst utmaning vid skyfall, kom man fram till att tunneln inte hade hjälpt.

– Vi gjorde ett scenario där vi lade till en fiktiv tunnel, men det blev ingen större skillnad. Det hade varit en gigantisk investering, men det skulle ha svämmat över i Lasstorpsområdet ändå. Därför kan vi lägga pengarna på andra saker, säger Linda Aldebert. 

undefined
Linda Aldebert är miljöstrateg och kommunekolog på samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholms kommun.

I en förstudie uppskattades kostnaden för den nya tunneln i runda slänger till 60 miljoner kronor, enligt Sörmland vatten.

– Däremot jobbar vi med andra lösningar. När vi bygger om gator och cykelbanor projekterar vi in lokala dagvattenanläggningar. Det kan handla om något som liknar jättestora blomkrukor, dit vattnet leds när det regnar, säger Linda Aldebert.

När det gäller våtmarken på Djulö gärde arbetar kommunen fortfarande med tillståndsprocessen. Grundvattnet behöver sänkas tillfälligt när våtmarken byggs. Därför ska kommunen skicka in en ansökan om tillstånd till mark- och miljödomstolen.

– Hittills har vi gjort många undersökningar och inom den närmaste tiden blir det provpumpningar på gärdet. Vi måste veta hur mycket vatten vi behöver pumpa bort, så att det inte påverkar omgivningen. Vi tror inte att det ska vara några konstigheter.

undefined
Våtmarken ska anläggas på gärdet längs Djulö allé.

Inom kort planerar kommunen dessutom att presentera ett slutgiltigt besked av hur våtmarken ska se ut. Enligt Linda Aldebert är sträckningarna av vandringslederna färdiga. Det står också klart vilka växter som ska planteras.

– Vi har tagit hjälp av konstnärer och landskapsarkitekter, säger hon.

Delen som handlar om den gamla dagvattentunneln från 1970-talet, mellan Kullbergska och Djulö, har dragit ut på tiden. Status är att upphandlingen av vilket företag som ska rensa tunneln är på sluttampen. Sörmland vatten går nu igenom de anbud som har kommit in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!