Nya sopkärl innebär högre kostnad för boende

Villaägarna får snart räkna med att ge plats åt två sopkärl på sin tomt. De två fyrfackskärlen som kommunen vill införa innebär också en högre avgift.

Emil Pantzar, affärsområdesstrateg renhållning på Sörmland vatten, visar upp de två kärlen som planeras att införas i Katrineholm hösten 2026. Arkivbild.

Emil Pantzar, affärsområdesstrateg renhållning på Sörmland vatten, visar upp de två kärlen som planeras att införas i Katrineholm hösten 2026. Arkivbild.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2023-08-31 17:02

På onsdagen tog kommunstyrelsen i Katrineholm beslut om att gå vidare med Sörmland vattens förslag om att införa ett nytt sopsorteringssystem, nämligen två fyrfackskärl.

De två tunnorna rymmer antingen 240 eller 370 liter jämfört med dagens kärl på 190 liter. Tanken är att de nya kärlen ska underlätta sorteringen av förpackningar. Man behöver inte ta sig till en återvinningsstation, i stället kan glas, plast, papper, metall, tidningar, matavfall och batterier sorteras direkt i soptunnan hemma. 

– Båda kärlen bredvid varandra har en bredd på 154 centimeter och ett djup på 80,5 centimeter. Det är villaägarna som behöver ge utrymme för det på sin tomt, säger Emil Pantzar som är affärsområdesstrateg renhållning inom Sörmland vatten.

undefined
Glas, papper, plast, tidningar, metall och matavfall sorteras lätt i de olika facken. På sidan av tunnan kan man hänga en liten låda som är avsedd för insamling av batterier, småelektronik och ljuskällor.

Vissa reaktioner har kommit på kärlens storlek.

– Några argument som kommit är att man inte får plats eller att man har byggt något tjusigt staket eller en mur som det nuvarande kärlet står i. Men samtidigt den plats du tar av tomten sparar du in inomhus. I dag kanske du förvarar alla förpackningar under vasken eller i källaren i väntan på att åka till en återvinningsstation. Med de här kärlen så blir du av med förpackningarna direkt och frigör utrymme inomhus, säger Emil Pantzar.

Kommer soporna hämtas oftare?

– Nu har vi två turer i månaden, med det här systemet blir det tre turer i månaden. Det kärlet som matavfallet ingår i töms var fjortonde dag, två gånger i månaden, vilket är ett krav från Naturvårdsverket. Ligger matavfallet längre än så är risken att lukten kallar till sig skadedjur. Det andra kärlet, som inte innehåller matavfall, töms en gång i månaden.

I juni besökte tidningen Sörmland vatten och fick ta en titt på fyrfackskärlen som Katrineholm och många andra närliggande kommuner planerar att införa. Anledningen är att regeringen förra året beslutade att Sveriges kommuner ska införa så kallad fastighetsnära insamling senast den 1 januari 2027.

undefined
Närliggande kommuner som Linköping, Finspång och Trosa har nyligen fattat beslut om att införa fyrfackskärl. Norrköping, Motala och Söderköping har det sedan tidigare och planerar att fortsätta med det.

Tanken är att fyrfackskärlen ska införas hösten 2026 i Katrineholm. Men först ska kommunfullmäktige ta ställning i frågan. Dessutom kräver Sörmland vatten att samtliga ägarkommuner, Flen, Vingåker och Katrineholm, antar förslaget om fyrfackskärl för att det ska bli genomförbart. 

Kommunen kommer att få ersättning för att man inför fastighetsnära insamling, men det täcker inte kostnaden helt. Därför beräknas det bli en kostnadsökning på 35 kronor i månaden för villaägare vid införandet av fyrfackskärl.

– Kommunerna kommer att få ersättning från Naturvårdsverket för att man inför fastighetsnära insamling. Förhoppningen är att det inte ska kosta något men så kommer det inte bli, och det är likadant för alla kommuner, säger Emil Pantzar.

undefined
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) säger att det inte går att slå fast den exakta kostnaden förrän upphandlingen är klar. Men överslagsräkningen tyder på runt 35 kronor i månaden, vilket är billigare än andra förslaget som rör fyra tvåfackskärl. Den lösningen beräknas kosta villaägarna 65 kronor i månaden.

– Det är en fingervisning om att när det här utförs fullt ut så kommer det bli någonstans runt 35 kronor i månaden, det andra alternativet med fyra tvåfackskärl var nästan dubbelt så dyrt, säger Söderberg.

Centerpartiets Inger Fredriksson stod bakom förslaget att införa ett nytt sopsystem i kommunstyrelsen. Men skrev ett särskilt yttrande om att politiker inte ska besluta om detaljfrågor, exempelvis vilket kärl, fyrfack eller tvåfack, som ska införas. Det ska i stället tjänstemännen avgöra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!