Enligt ett regeringsbeslut ska Sveriges kommuner införa så kallad fastighetsnära insamling senast den 1 januari 2027. Syftet är att förenkla för kommuninvånare, öka återvinningen och minska mängden förpackningar och nedskräpning.
Med fastighetsnära insamling kommer man att kunna sortera och slänga olika typer av förpackningsavfall redan på hemmaplan, istället för att behöva uppsöka en återvinningsstation.
Under förra veckans styrelsemöte klubbade Sörmland vatten den lösning, som man nu kommer att föreslå och presentera för kommunfullmäktige i KFV-kommunerna.
Till skillnad från dagens mörkgrå kärl på 190 liter blir det en dubbel uppsättning kärl på antingen 240 eller 370 liter.
De innehåller i sin tur åtta fack för mat- och restavfall, papper-, plast- och metallförpackningar, färgat och ofärgat glas samt returpapper. I ett påhängskärl kommer man även att kunna återvinna batterier, småelektronik och ljuskällor.
Emil Pantzar, som är affärsområdesstrateg renhållning inom Sörmland vatten, demonstrerar de två kärlen och förklarar att det ska vara lätt att göra rätt.
– Av de 83 kommuner som redan har infört någon form av fastighetsnära insamling har 92 procent valt den här lösningen. Det finns inget system som täcker allt som ska samlas in med bara ett kärl, förklarar Emil Pantzar.
Alternativet med olikfärgade påsar och optisk läsning har Sörmland vatten valt bort på ett tidigt stadium.
– Det blir bäst utsorterat med den här lösningen. Har man optisk sortering kan man slänga i vad som helst i påsarna. Här får ju chauffören koll på om det ligger rätt eller inte. Det här systemet innebär att man inte behöver ha sorteringsfack under diskbänken, utan här sorterar man direkt vid kärlet.
Tidsplanen är att de nya fyrfackskärlen ska införas hösten 2026.
– Invånarna och miljön har allt att vinna på att det blir enkelt att sortera sitt avfall, säger Emil Pantzar.
Redan nästa år kommer Sörmland vatten att ta över ansvaret för återvinningsstationerna i Katrineholm, Flen och Vingåker på kommunernas uppdrag. Även efter att fastighetsnära insamling införts kommer det att behöva finnas kvar ett fåtal återvinningsstationer, om man får fullt eller har skrymmande förpackningar som inte ryms.