I höstas tränades Järvenskolans elever och personal på inrymning, för att veta hur de ska gå tillväga vid en eventuell skolattack. Skolan, har sedan en tid tillbaka arbetat mycket med PDV, pågående dödligt våld, för att kunna matcha deras samarbete mellan polis och en eventuell larmoperatör.
Under fredagen presenterade skolan, tillsammans med Maria Bauer, våldsexpert och vd för Framvik, en nylansering av ett VR-format för att träna upp rutiner hos skolans personal om en attack skulle inträffa. Maria Bauer menar att Järvenskolan är först i landet med detta.
– Trots att ämnet är tungt och traumatiskt så jag ändå stolt över att Järvenskolan får agera flaggskepp i den här frågan, säger Magdalena Norin, rektor på Järvenskolan.
VR betyder virtual reality eller virtuell verklighet och för att få fram denna typ av verktyg har Maria Bauer och Framvik samarbetat med skolan och Katrineholms kommun. De har tillsammans tittat på olika risksituationer som kan uppstå vid en skolattack.
Det man ser i VR-glasögonen är en scen ur en påhittad skolattack som utspelar sig i en miljö, identisk med Järvenskolans matsal. Detta för att få en så realistisk bild som möjligt.
Maria Bauer är tydlig med att inte benämna en skolattack med "om det händer", utan "när det händer".
– Träningen handlar om att få medarbetarna på skolan förberedda, få rätt strategier för att kunna hantera väldigt utmanande situationer. Till exempel pågående dödligt våld. Där man ska kunna hantera sin stress och liknande, säger hon och fortsätter:
– Vi vet att det inte är "om" utan "när" i Sverige. Vi har allvarliga hot, på en vecko-basis egentligen, där vi får hantera olika typer av risker. Vi vet att detta är en påtaglig risk i Sverige idag.
Polisen Johnny Onbiner tycker att VR-formatet är ett bra verktyg för skolan att arbeta med. Att personalen på skolan kan få en bild över situationen och öva mer praktiskt med alla moment som ska göras.
– Jag tycker att det är jättebra att skolan ligger i framkant och vågar ge sig in i det här. Jag tror att det kommer hjälpa dem att få personalen utbildad och tränad på hur de ska agera i en sådan situation. Man kan aldrig veta hur man kommer reagera i en stressad situation, men detta ger en bra förutsättningar, säger Johnny Onbiner.
Hur ofta ska rutinen upprepas?
– Inför varje läsårsstart minst, jag skulle helst se inför varje termin, säger Magdalena Norin.