Här övar Järvenskolans elever på inrymning

Dödligt våld på skolorna är inte längre något som bara sker i USA eller på film. På tisdagen övade Järvenskolans elever inrymning.

Här "inrymmer" eleverna. Larmet ljuder och eleverna ska så snart som möjligt barrikadera sig i sina klassrum, bakom låsta dörrar.

Här "inrymmer" eleverna. Larmet ljuder och eleverna ska så snart som möjligt barrikadera sig i sina klassrum, bakom låsta dörrar.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Katrineholm2023-09-26 13:53

Larmsignalen ljuder, sex korta tonstötar, en röst i högtalaren säger "Kod 99 har inträffat i byggnaden". Korridorer och visten töms snabbt på elever, in i klassrummen, gardinerna dras för, det klickar till när dörr efter dörr blir låst inifrån. 

Vad händer? Jo, Järvenskolan över "inrymning". 

– Ingen ifrågasätter att man övar utrymning, men det är minst lika viktigt att man övar inrymning, säger polisen Johnny Onbiner, som tillsammans med flera kollegor var på plats för att observera tisdagens inrymningsövning på kommunens största skola.

undefined
Poliserna Ted Bäck och Johnny Onbiner medverkade på Järvenskolans inrymningsövning.
undefined
Här "inrymmer" eleverna. Larmet ljuder och eleverna ska så snart som möjligt barrikadera sig i sina klassrum, bakom låsta dörrar.

Om det skulle ske en skolskjutning i Katrineholm, eller om kriminella jagar någon elev på skolan, eller egentligen vilken händelse som helst, som kan urarta i dödligt våld, ska inte eleverna springa åt alla håll utomhus. De ska barrikadera sig i klassrummet, dra för alla gardiner och vara tysta, tills klassen får besked om att faran är över, eller, som i det här fallet, övningen är över. De ska inte öppna dörren till klassrummet, ens om någon de känner knackar på. 

– Det är klart att något sånt skulle kunna hända, så jag tycker det är jättebra att man övar så man vet vad man ska göra om det skulle hända, säger Klara Baresic som går i årskurs nio, precis innan larmet går.

undefined
Felicia Klaesson och Klara Baresic i 9C1 på Järvenskolan tycker att övningen är bra, så att man vet vad man ska göra om det smäller till på riktigt.

Eleverna har full koll på vad de ska göra. De har fått information innan och det tar bara några sekunder så har de flesta eleverna gått in i sina klassrum. När alla gardiner är fördragna och bord har skjutits för klassrumsdörrarna har det inte ens gått en minut.

Runt om i skolan står personal från kommunens olika förvaltningar. Deras jobb under övningen är att observera och anteckna om de ser något som inte fungerar som det ska. Syns eleverna bakom gardinerna? Öppnar de klassrumsdörren om någon knackar på? 

undefined
Inrymningsövning på Järvenskolan i Katrineholm. Lena Jepsen observerade ett av niornas visten under övningen. Bland annat bankade hon på dörrarna för att bli insläppt.

En av observatörerna var Lena Jepsen, administrativ chef på Järvenskolan. 

– Jag tycker det gick bra. Jag testade att rycka i dörren, banka på den och bad om att bli insläppt. Men ingen öppnade, så det funkade bra. Jag tittade in i ett rum där vi inte fått upp någon gardin för dörren än, hur en person hade gömt sig, men jag kunde inte se personen, säger hon.

Under övningen och vid skarpt läge får skolpersonalen information via en app i sin telefon. 

– Det är först när vi ger meddelande där som vi kan avsluta övningen, om inte polisen gör det, säger Lena Jepsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!