Trendigt friluftsliv har blivit ännu populärare efter coronautbrottet. På cykel och till fots är det allt fler som tar sig fram på Sörmlandsleden.
– Speciellt de stadsnära delarna av leden har vi sett en ökning på under våren, säger Leif Norman.
– Många tar dagsturer, säger Lena Norman.
Som etappvärdar är 10 kilometer av etapp 27, och avstickaren till Djulös vandrarhem, Leif och Lena Normans ansvar.
– Det finns många som är rädda för att gå ut i naturen. De är rädda för vildsvin eller för att gå vilse. Då är uppmärkta leder bra att vandra på. Och vildsvin är mer rädda för oss än vi för dem, säger Lena Norman.
Leden är tydligt uppmärkt, om det inte är en väldigt tydlig stig har man alltid nästa markering i sikte. Med en fulladdad telefon och karta kan man orientera sig och ringa. Känner man sig ändå osäker är det bra att tala om för någon vart man ska gå och hur länge man tänker vara borta.
Att komma igång att vandra är lätt enligt paret. Allt som behövs är ett par bekväma skor och en ryggsäck.
– En enkel ryggsäck duger, bara man har plats för termos. Fikastunden är lite av höjdpunkten när man vandrar. Finns det något mysigare än kaffe i skogen, säger Lena Norman.
– Man blir varm efter en stund och då är det bra att ha en ryggsäck till kläderna man tar av sig, säger Leif Norman.
Att gå etapper medför en del logistikproblem, om man inte vill gå tillbaka till startpunkten. Vid Ramsjöhult och Askersund utanför Forssjö finns rundslingor, med start och mål på samma ställe.
Sörmlandsleden har en egen hemsida och på Facebook finns flera grupper där vandrare tipsar varandra om allt från fina sträckor till bra övernattningsställen. Andra leder i Katrineholm finns samlade på naturkartan.se. Allt från den populära Dufweholmsleden till den nya, 3,5 kilometer långa vandringsleden i Forssjö friluftsområde.
– Den har lila markeringar och går delvis på samma sträckning som Sörmlandsleden i Skirtorpsskogen, säger Lena Norman.
Utefter de lila markeringar finns informationstavlor som berättar om djur, natur och områdets historia. Här får man reda på att Jättens handfat är en så kallad dödisgrop och hur den bildades för cirka 10 000 år sedan.
Med 100 mils sträckning är det ingen risk för trängsel på Sörmlandsleden. Men med allt fler cyklister på leden uppstår ibland irritation.
– Sörmlandsleden är en vandringsled. Det är tillåtet att cykla på den, men cyklister ska lämna ge företräde åt de som går, säger Leif Norman.
– Och så är det bra om cyklisterna plingar så att man uppmärksammar att de kommer, säger Lena Norman.
Trots att allt fler på led så upplever makarna inte att nedskräpningen ökat, förutom vid rastplatserna. Däremot är eldning på berghällar ett problem. Det är förbjudet eftersom berget kan spricka.
– Håll er till de iordningställda eldplatserna, ha vatten i närheten och släck ordentligt efter er. Råder eldförbud är det spritkök som gäller, säger Leif Norman.
Lena och Leif Norman skickar med tre tips:
– Att gå längs åsen är underbart, vandra sträckan mellan krematoriet och Forssjövägen på etapp 27.
– Skogsbyslingan, en del av etapp 30 som går mellan Djupviksvägen och Åbo, är 2,2 kilometer lång. På rundslingan kommer man till Sörmlands högsta punkt, Vensbrinksberget, 123 meter över havet. I utsiktstornet kommer man ytterligare tolv meter närmare molnen.
– Vaccinera dig mot TBE. Det finns fästingar i skogen.