Sörmlandsleden, som är en ideell förening, har aldrig haft så många medlemmar.
– När jag började jobba här på kansliet i Oxelösund 2011 så hade vi 2 000 medlemmar. Vid årsskiftet i år var vi runt 6 250 och det var en ökning från året innan med 13,5 procent, säger Karin Reibring, kansliansvarig på Sörmlandsleden.
– Men alla 6 250 betalade inte någon ny medlemsavgift, och medlemsantalet brukar gå ned på den nya året. Att vi nu har 7 000 är stort.
Det finns cirka 100 etapper på den välbesökta leden. Dessa tas om hand av etappansvariga som jobbar ensamma eller i par.
– De ser till att etappen är framkomlig och att markeringarna syns från båda håll. De har inget ansvar att plocka bort skräp eller så även om vissa gör det, säger Karin.
Med mer hobbyvandrare ökar slitaget på etapperna. En del gånger kan det också vara ganska fullt på somliga parkeringsplatser. I föreningen har man ännu inte tänkt ut någon strategi hur man ska ta hand om problemen som kan uppkomma.
– En sak som man skulle kunna göra från Sörmlandsleden är att pusha andra etapper som kanske inte är lika populära, säger Erik Lindhe, turistchef på Nyköpings kommun, och fortsätter:
– Vi har som ambition att jobba mycket med Stendörren i sommar. Trycket kommer vara stort där och vi ska försöka tipsa om att det finns andra ställen man kan bada på också.
Att det skulle vara skräpigare på leden nu än tidigare har Karin Reibring varken hört eller sett.
– Det kan vara lite skräpigt runtomkring vindskydden, men man måste utan undantag ta med sig allt skräp hem. Det finns sällan några soptunnor på etapperna och inga bilvägar att ta sig ut till dem heller.
Som förstagångsvandrare, vad ska man ta med sig ut i skogen?
– Det beror så klart lite grand hur van man är, men man ska alltid ta med sig en karta i varje fall. Jag har med mig ett kompass också, men kartan är viktig. Helt plötsligt kan det vara en pil som är riktad åt fel håll, eller markeringar som försvunnit så då är det bra att veta var man är, säger Karin Reibring.
– Vatten ska man också ha med sig och lite matsäck. Engångsnäsdukar är väldigt användbara och ett sittunderlag. Sen gäller det att ha bra skor eller kängor på fötterna.
Om du skulle pusha en etapp, vilken skulle det vara?
– Rundslingan i Nävekvarn. Det är en fantastisk vy över Bråviken när man kommer upp på Nävekvarnsklinten.