Friskolans expansion stoppas av politiker

Det blir ingen ombyggnation av Kunskapsskolan, som planerar att expandera nästa år. I alla fall inte som det ser ut nu, när bygg- och miljönämnden sagt sitt.

Christer Sundqvist (M) är besviken över nämndens beslut att stoppa Kunskapsskolans bygglov.

Christer Sundqvist (M) är besviken över nämndens beslut att stoppa Kunskapsskolans bygglov.

Foto: Alice Staaf/Arkiv

Katrineholm2024-03-21 12:08

Som Kuriren tidigare har berättat vill friskolan Kunskapsskolan i Katrineholm starta förskoleklass och lågstadium nästa år. Från början fick de skjuta på planerna då bygglovet inte skulle hinna beviljas i tid för en ombyggnation till hösten. Nu står det klart att bygglovet inte beviljas. Det beslutet togs av bygg- och miljönämnden på onsdagen. Det blev fyra ja-röster mot sju nej-röster. 

– Det var inte vad jag hade väntat mig. Det är fruktansvärt tråkigt att man i en nämnd ska inskränka valfriheten för de föräldrar som hade velat ha sina barn på F-3 Kunskapsskolan. För det är det vi gör nu, nu bestämmer nämnden att de inte får ha sina barn där, säger nämndordförande Christer Sundqvist (M). 

Han har tidigare sagt till tidningen att han förväntade sig att bygglovet skulle gå igenom. Men så blev inte fallet. En viktig orsak är att skolgården är mindre än Boverkets rekommendation. 

– Jag hoppas att Kunskapsskolan överklagar det här beslutet. Det man hänvisar till här är friytan, men jag tycker föräldrar själva ska få ta ställning till vad de anser om skolgården och om de vill ha sina barn där. Den här rekommendation från Boverket gällande friytan är ingen regel. 

undefined
Kunskapsskolan Katrineholm har idag elever från årskurs 4-9, men vill även ha förskoleklass och lågstadium.

Den enda socialdemokraten som röstade för att bevilja bygglovet var vice ordförande Fredrik Malmström. Tommy Eriksson (S) är ledamot i bygg-och miljönämnden och han dementerar att det skulle röra sig om någon schism.

– Nej, det är ingen osämja eller så, det är bara så att vi hade olika åsikter. Det var inga konstigheter, vi hade olika åsikter och hade omröstning, säger han.

Inte heller ska det ha funnits någon gemensam S-linje om att rösta igenom bygglovet.

– Nej, det var ingen överenskommelse utan det kom upp på byggnadsnämndens förra möte. Det blev bordlagt eftersom vi ville ha mer betänketid och information. Det var hela S-gruppen överens om. Nu kom det upp i går igen och ordförande och S-gruppen hade olika meningar. Vi gick ju på förvaltningens förslag till beslut och ordföranden hade en annan åsikt.

Varför valde du att rösta nej?

– Jag röstade nej för att det var sådana brister på skolan. Det var bland det här med antalet barn. Boverket rekommenderar 30 kvadratmeter per barn och här var det 6 kvadratmeter. Man får tänka på barnen, så vi röstade emot, säger Tommy Eriksson.

Kuriren har utan framgång sökt Fredrik Malmström för en kommentar.

Så överklagas bygglov

Byggnadsnämndens beslut att bevilja eller avslå en ansökan om lov eller att meddela ett positivt eller negativt förhandsbesked får överklagas till länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut får överklagas vidare till mark- och miljödomstolen, och därefter Mark- och miljööverdomstolen.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!