Tvärvändningen: Skola kan inte öppna till hösten

Det bli ingen ny F-3 skola i höst. Friskolan har valt att skjuta upp starten eftersom man ännu inte påbörjat ombyggnationen. Samtidigt anser kommunens handläggare att skolgården är för liten för att bevilja bygglov.

Kunskapsskolan skulle öppna lågstadium och fritidshem i höst. Men så blir det inte och kommunens lågstadieskolor slipper därför konkurrera om eleverna nästa läsår.

Kunskapsskolan skulle öppna lågstadium och fritidshem i höst. Men så blir det inte och kommunens lågstadieskolor slipper därför konkurrera om eleverna nästa läsår.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2024-03-07 16:54

– Vi har beslutat att skjuta upp starten. Vi var verkligen i startgroparna så det känns tråkigt. Vi vill verkligen ta emot de här yngre eleverna, men vi ser inte att ombyggnationen kan bli klar så som vi önskar till augusti, säger Caroline Bergström, rektor på Kunskapsskolan i Katrineholm.

Som tidningen berättat har friskolan, som håller till i Ericssons gamla lokaler på Västgötagatan, fått klartecken från Skolinspektionen för att bedriva undervisning för elever i förskoleklass, grundskola årskurs 1-3 samt fritidshem. I dagsläget tar de emot elever i årskurs 4-9.

undefined
"Man vill att det ska vara färdigställt och klart så eleverna får bästa möjliga start", säger rektor Caroline Bergström och berättar att flera hann ställa sig i kö innan man tog beslut om att skjuta upp starten av F-3.

I februari skulle bygg- och miljönämnden ta ställning till om fastighetsbolaget skulle beviljas bygglov för ombyggnation av lokalerna för att få plats med fler elever, men politikerna sköt upp ärendet och beslut ska tas nu i mars. 

– Vi var inte helt överens, en del ledamöter ville ha mer tid att grotta ner sig i det här. Så i stället för att avslå eller återremittera ärendet valde vi att bordlägga det så vi får grotta ner oss och ta ett beslut den 20 mars, säger Christer Sundqvist (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Sundqvist tror att bygglovet kommer att beviljas. Detta trots att samhällsbyggnadsförvaltningens handläggare föreslagit att det ska avslås, eftersom friytan, alltså skolgården, som är cirka sex kvadratmeter per elev inte är "tillräckligt stor och godtagbar" enligt Boverkets allmänna råd om 30 kvadratmeter per elev. Råden baseras på vad flera kommuner tidigare haft för egna riktlinjer, och är alltså inget tvång. Friytor som grönområden som ligger i nära anslutning till skolan får också räknas in.

undefined
Christer Sundqvist (M) tror att bygglovet kommer att godkännas trots att friytan, skolgården, är mindre än Boverkets allmänna råd, som förvaltningen hänvisar till. "Handläggarna följer exakt de riktlinjer som finns. Sen kommer det till nämnden och då får det göras en politisk bedömning", säger han.

– Min förhoppning är att bygglovet kommer gå igenom. Visserligen är det bra med utrymme på skolgården, men man har tillgång till Götaparken, som ligger i närheten och så har skolan sagt att man kommer att lösa det med schemaläggning, att alla elever inte har rast samtidigt, säger Sundqvist och fortsätter:

– Tittar man på storstäderna är det ingen skola som klarar 30 kvadratmeter per elev och jag är inte säker att vi gör det på alla våra kommunala skolor heller.

När beräknar ni kunna ta emot yngre elever?

– Det känns tråkigt att inte kunna starta redan nu, men ambitionen är att vi ska öppna F-3 hösten 2025 förutsatt att allt faller på plats med bygglov och ombyggnation, säger rektor Caroline Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!