Flera flyktingbarn går i ukrainsk skola – på distans

Flera ukrainska elever som kommit till Katrineholm går fortfarande i skolan i sitt hemland. Distansundervisning gör det möjligt. "Men det är färre och färre som lyckas med det eftersom situationen i landet blir mer eländig", säger Marianne Jeppson, enhetschef på mottagningsenheten Bryggan.

Flera ukrainska flyktingbarn som kommit till Katrineholm går kvar i skolan i hemlandet på distans. Men de finns också de som valt att börja i svensk skola. "Några skolor kommer att ta emot sina första grundskoleelever efter påsklovet", säger Marianne Jeppson, enhetschef på Bryggan.

Flera ukrainska flyktingbarn som kommit till Katrineholm går kvar i skolan i hemlandet på distans. Men de finns också de som valt att börja i svensk skola. "Några skolor kommer att ta emot sina första grundskoleelever efter påsklovet", säger Marianne Jeppson, enhetschef på Bryggan.

Foto: Privat, Janerik Henriksson/TT

Katrineholm2022-04-07 18:03

Numera finns det två anställda modersmålslärare i ukrainska/ryska i Katrineholm. En av dem kommer fortsätta att vara delaktig i kartläggningen av grundskoleelever samt vara en av lärarna på mottagningsenheten Bryggans egna skola för årskurs 6-9 som drar igång veckan efter påsk. Den andra kommer i stället att åka runt till de skolor där ukrainska elever placerats för att hjälpa dem med språket, berättar Marianne Jeppson. 

Det finns också elever som väljer att gå kvar i sin skola i Ukraina fast då på distans. 

– Det är upp till dem själva att välja hur de vill göra. De har ingen skolplikt här. De kan välja att ha distansundervisning för de kanske tänker att de är tillbaka i Ukraina till sommaren, säger Marianne Jeppson. 

– Ukraina har ett fantastiskt system för distansundervisning för sina elever som tidigare gått där och det gäller alla årskurser.

Men det är långt ifrån alla som kan ha distansundervisning. Det beror helt på hur situationen ser ut i de ukrainska städerna som drabbats olika hårt av kriget. 

– Det finns vissa som kommer att ha distansundervisning till viss del, om det är möjligt. Men det är färre och färre som lyckas med det eftersom situationen i landet blir mer eländig. 

Efter påsklovet startat Bryggan en skolklass för ukrainska elever där de i några veckor får gå tillsammans och lära sig svenska innan de börjar i vanlig skolklass. Som det ser ut nu rör det sig om fem elever, men det kan bli fler. 

Bryggan jobbar nu för fullt med att kartlägga elevernas skolbakgrund. En sammanställning skickas sedan till ansvarig rektor som fattar beslut om vilken årskurs eleven ska börja i. 

– Några skolor kommer att ta emot sina första grundskoleelever efter påsklovet. Så vissa kartläggningar är klara. Så fort rektorn beslutat om årskurs och eleven börjar skolan möter vi upp med studievägledare. 

Hur många ukrainska elever är det? 

– När det gäller grundskolan är det 18 elever, eventuellt några till och för gymnasieskolan kan jag inte säga exakt, men cirka fem elever. 

Undervisningen sker enligt svensk läroplan med studiehandledning. Inför skolstarten får eleverna och deras vårdnadshavare också information om hur det svenska skolsystemet fungerar. Exempelvis betygsättning och att man måste kunna simma för att få godkänt i idrott, berättar Marianne Jeppson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!