Innan de ukrainska barnen och ungdomarna kan skrivas in i skolan måste de först ha ansökt om uppehållstillstånd hos Migrationsverket och fått det beviljat.
Flera familjer som kommit till Katrineholm har hört av sig till mottagningsenheten Bryggan, som ansvarar för nyanlända elever och modersmålsundervisningen.
– Alla måste ha registrerat sig på Migrationsverket innan de kan skrivas in i skolan. Men de kan kontakta mig innan så vi vet att de finns i kommunen och kan börja planera för deras skolgång, säger Marianne Jeppson, enhetchef på Bryggan.
Hur många rör det sig om?
– Vi har runt 15 elever just nu som finns här.
Det är spridda åldrar, från förskoleklass till gymnasiet, enligt Marianne Jeppson. Beredskapsarbetet för att ta emot ukrainska elever pågår för fullt och som tidningen tidigare berättat har kommunen sökt efter modersmålslärare i ukrainska och ryska. Nu har man anställt en person som kan båda språken.
– Jag har anställt en person. En utbildad lärare från Ukraina som bor i Sverige och som snart är legitimerad lärare även i Sverige.
Kommer det räcka med en lärare?
– Vi vet ju ingenting. Har det kommit 15 elever på två veckor kan man tänka att mycket kan hända än.
Vilka skolor som kommer ta emot eleverna vet man inte än, eftersom det fria skolvalet gör att elevens familj själv får önska skola. Men innan de kan placeras i en klass ska eleverna kartläggas. Tanken är att man ska börja med det under måndagen, enligt Marianne Jeppson.
– Det normala i dag, sen två år tillbaka, är att vi kartlägger eleverna och den kartläggningen ligger till grund för rektorns beslut om vilken årskurs eleven ska börja i. Den ger en bild av elevens skolbakgrund.
Bryggan ser också över möjligheten att starta en liten klass där ukrainarna får gå tillsammans i några veckor och lära sig svenska innan de flyttar till en vanlig klass.
– Dels för att lära känna svensk skola litegrann, dels för att lära sig enkla begrepp som är bra att kunna när de börjar sin ordinarie klass. Man hinner inte lära sig jättemycket på några veckor men man hinner landa och börja lära sig lite svenska innan man går ut i en vanlig klass.