Det var i slutet av 2021 som bomben släpptes. Den danska solcellsleverantören European energy meddelade att man i samråd med markägaren Ericsberg planerade att uppföra en 145 hektar stor solcellspark på Sunds gärde utanför Katrineholm.
Planen var att parken skulle ge en effekt på 100 megawatt, motsvarande elförsörjning till 25 000 villor.
I början av förra sommaren nekades företaget tillstånd av länsstyrelsen att uppföra solceller på jordbruksmark, vilket motsvarade 80 procent av ytan. Enbart solceller på det som är skogsmark tilläts, alltså resterande 20 procent av parkens tänkta storlek.
Det var inte European energy ett dugg intresserat av. Orsaken: Det skulle kosta för mycket att ansluta sig till elnätet med en så liten anläggning. Därför bestämde man sig för att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Även där blev det nej.
"Domstolen instämmer vidare i länsstyrelsens bedömning att det finns risk att den fortsatta skötseln av värdefull betesmark kan försvåras om anläggningen uppförs", gick det att läsa i domen från mark- och miljödomstolen.
I våras valde företaget att överklaga till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. Före midsommar kom beskedet att domstolen inte ger prövningstillstånd. Därmed vann den tidigare domen laga kraft. Det blir alltså ingen solcellspark på gärdet i nuvarande form.
– Vilket glädjebesked! Nu kan vi jobba med framtidstro efter den oro vi har känt. Vi har inget akut investeringsbehov, men underhåll behövs hela tiden, säger Ulf Rosén, ordförande i Katrineholms flygklubb, som har sitt flygfält på Sunds gärde.
European energy har däremot inte släppt tanken på att etablera en solcellspark i kommunen. Under hösten ska de utreda vilka alternativ som finns. Det kan till och med bli fråga om att skicka in en helt ny ansökan för just Sunds gärde – trots domstolens nej.
– Vi kommer inte längre när det gäller den utformning av park vi ville ha och på den mark vi ville bygga på. Men vi kanske skickar in en ny ansökan för Sunds gärde där förutsättningarna är uppdaterade. Enligt domstolen hade vi inte utrett alla andra alternativ om jag minns rätt, så det kanske vi gör först. Samtidigt är ett nej en del av spelets regler, säger Claes Kindstrand, projektledare på European energy.