Oväntad vändning i jättesatsning utanför Katrineholm

European energy tar strid för den omdebatterade solcellsparken på Sunds gärde utanför Katrineholm. Efter mark- och miljödomstolens "nej" väljer företaget att överklaga domstolens beslut till Mark- och miljööverdomstolen.

Framtiden för den planerade solcellsparken på Sunds gärde är fortsatt oviss. På bild ses också Peter Braun.

Framtiden för den planerade solcellsparken på Sunds gärde är fortsatt oviss. På bild ses också Peter Braun.

Foto: Jimmy Persson och European energy

Katrineholm2023-11-15 11:58

I december 2021 kom nyheten att den danska solcellsleverantören European energy planerade att uppföra en 145 hektar stor solcellspark på Sunds gärde. För några veckor sedan nekades företaget tillstånd av mark- och miljödomstolen.

Domstolen gick på samma linje som länsstyrelsen och menade att alldeles för mycket jordbruksmark skulle behöva tas i anspråk om solcellsparken blev verklighet. Så här uttryckte sig domstolen i sitt beslut: 

"Mark- och miljödomstolen konstaterar att solcellsanläggningen, under de cirka 40 år som anläggningen förväntas vara i drift, kommer att hindra brukandet av marken. I vart fall under panelerna närmast marken och där pålarna placeras. Domstolen instämmer vidare i länsstyrelsens bedömning att det finns risk att den fortsatta skötseln av värdefull betesmark kan försvåras om anläggningen uppförs". 

Nu väljer European energy att överklaga beslutet till den högre instansen Mark- och miljööverdomstolen. Företagets projektchef i Sverige, Norge och Finland, Peter Braun, förklarar det hela med att domstolarna tidigare har gjort olika bedömningar i liknande ärenden. 

­– Solparken skulle innebära ett årligt tillskott av grön el motsvarande 22 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Det är el som behövs för att klara den gröna omställningen, sänka elpriserna och motverka klimatkrisen. Vi ser att domstolar gör olika bedömningar gällande lokaliseringsutredning och vill gärna se att fallet prövas i högre instans, säger Peter Braun, i ett pressmeddelande. 

Företaget skriver att mark- och miljödomstolen i sin bedömning ansåg att utredningen av alternativa lokaliseringar inte var tillräcklig, trots att samma domstol tidigare bedömt att en utredning med motsvarande upplägg varit tillräcklig. Även andra domstolar har sagt ja till solparker med lokaliseringsutredning i liknande format, enligt European energy. 

– Vi väntar just nu på ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen gällande ett av våra andra projekt, en solpark i Svedberga i Skåne. Det råder i dag oklarhet både när det gäller omfattningen på lokaliseringsutredning och vad som krävs för etablering på jordbruksmark. Vissa länsstyrelser säger ja, andra nej, säger Peter Braun i pressmeddelandet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!