Så ska Vänsterpartiet nå ut till väljarna

Det börjar närma sig val. Vad vill de olika partierna i Katrineholm? Möt Vänsterpartiets gruppledare Tony Rosendahl.

Tony Rosendahl tycker att majoriteten prioriterar fel saker. "Det är för mycket bling-bling och för lite innehåll i politiken ibland. Det byggs guldhus, bandyhallar och lyxrestauranger samtidigt som hemtjänsten har minutstyrning och inte hinner gå på toa för att de är för underbemannade".

Tony Rosendahl tycker att majoriteten prioriterar fel saker. "Det är för mycket bling-bling och för lite innehåll i politiken ibland. Det byggs guldhus, bandyhallar och lyxrestauranger samtidigt som hemtjänsten har minutstyrning och inte hinner gå på toa för att de är för underbemannade".

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-07-14 21:04

Vilka är Vänsterpartiets tre viktigaste frågor?

– Det är tre områden som sticker ut som vi går till val på och det är välfärden, jämlikheten och miljön.

Hur ska man få fler att vilja jobba inom den kommunala vård- och omsorgen?

– Vi måste förbättra villkoren för personalen. Vi vill avskaffa de delade turerna och vill även införa ett försök med arbetstidsförminskning inom äldreomsorgen, så kallad sex timmars arbetsdag.

Tänker ni alla åldrar?

– Vi har inte satt en ålder utan generell arbetstidsförkortning.

Det hänger på att det finns mer personal?

– Ja.

undefined
Många elever i Katrineholm går ut nian utan gymnasiebehörighet. Tony Rosendahl (V) tycker att för lite pengar läggs på skolan.

Det är många som går ut nian utan gymnasiebehörighet. Hur ska man vända det?

– Det är resurser som gäller. Det kan handla om fler lärare, fler elevassistenter, förstärkt elevhälsa med mera. Och se till varje barns individuella behov.

Upplever du att elever får det stöd som de har rätt till i dag?

– Jag tror det är lite si och så där. Jag vet, efter att ha pratat med flera personer, att det inte alltid fungerar av olika orsaker. Om man har en förvaltning vars främsta uppgift är att hålla budgeten, vilka är det som kommer att drabbas då? Jo, det är barnen som har de största behoven. För det första man gör är att skära ner på elevassistenter, specialpedagoger och elevhälsan. Så blir det när man håller benhårt på budgetramarna. Det man ska göra är att budgetera utifrån behovet och se "vad behöver vi för att alla elever ska klara skolan?".

Vi har segregerade områden som i Nävertorp, där trångboddheten och arbetslösheten är stor. Hur ska man bryta segregationen?

– Det är inte bara en integrationsfråga, det är en klassfråga. Det handlar om att jämna ut inkomstskillnader mellan människor. Det handlar om att se till så man inte sorteras bort för att du har fel efternamn. Det handlar också om hur vi bygger i kommunen, att ha fler blandade områden. Där är KFAB ett viktigt verktyg, att man etablerar sig i hela kommunen och kan erbjuda lägenheter i hela området.

undefined
Tony Rosendahl tycker att majoriteten prioriterar fel saker. "Det är för mycket bling-bling och för lite innehåll i politiken ibland. Det byggs guldhus, bandyhallar och lyxrestauranger samtidigt som hemtjänsten har minutstyrning och inte hinner gå på toa för att de är för underbemannade".

Men det funkar inte riktigt som deras kösystem ser ut i dag. Det krävs många köpoäng för att få lägenheter i vissa områden.

– Nej, då måste man använda KFAB som ett verktyg för att motverka segregation. Vi måste komma bort ifrån det här att personer som till exempel har försörjningsstöd bara blir hänvisade till vissa områden. En annan viktig del är att bygga billiga hyresrätter så att man som ung kan flytta hemifrån och ha råd.

När det gäller centrumhandeln är Tony Rosendahl lite orolig eftersom han är rädd att de höga hyrorna slår hårt mot mindre företagare. På frågan om vad kommunen kan göra för att bibehålla ett levande centrum svarar han:

– Att man gör en förtätning av centrum. Få fler människor att bosätta sig i centrum och skapa kortare avstånd. Det bidrar till ett levande centrum.

Så hur ställer du dig då till guldhuset?

– Där kommer vi in på en problematik om hur man bygger felaktigt. Guldhuset i sig är inte resultatet av en samhällsplanering där man tänkt "hur får vi fler människor i centrum". Där handlar det om att bygga ett landmärke som inte fyller någon funktion och som dessutom minskar det offentliga utrymmet i centrum.

undefined
Vänsterpartiet vill inte se ett guldhus på Stortorget. Tony Rosendahl kallar det för ett skrytbygge. Han vill hellre att kommunen satsar på att bygga billiga hyresrätter så att fler har råd att bo nära stan, vilket enligt han skulle bidra till ett levande centrum.

Men det skulle förtäta centrum eftersom det skulle vara fler som bor där.

– Ja, men man måste kunna bygga billigt också och det gör man inte med det här huset. Det var därför KFAB inte ville ta på sig det här uppdraget för de såg att det inte fanns någon ekonomi i det här, det skulle bli dyra lägenheter. Och fler verksamhetslokaler med höga hyror hjälper inte heller eftersom vi redan har tomma lokaler i centrum som ingen har råd att hyra. I det här fallet är guldhuset ingen lösning utan ett skrytbygge.

Vad vill ni göra för att centrum ska bli mer attraktivt?

– Lite mer grönska, fler bänkar, en lekplats och kanske lägga mer av kommunens aktiviteter på torget.

Vad har ni åstadkommit under de här fyra åren?

– Majoriteten går nästan aldrig med på våra förslag. Vi märker ofta att när vi lyfter en fråga så säger majoriteten nej, sen sex månader senare så har majoriteten formulerat om förslaget och presenterat det som sitt eget. Vi föreslog en ätbar park, vilket vi fick avslag på för att folk kunde få för sig att allt i parken var ätbart och att de kunde bli sjuka. Nu ser vi hur man i Sveaparken har planterat ätbara växter och vi ser i dokumenten att man skriver "ska vi plantera växter så ska de vara ätbara". Så även när våra förslag avslås får de ibland genomslag.

Vänsterpartiets valsedel

Vänsterpartiets kandidater till kommunfullmäktige i Katrineholm 2022: 

1) Tony Rosendahl 2) Anita Johansson 3) Thomas Selig 4) Rue Lindkvist 5) Göran Svenningson 6) Elisabet Bohm 7) Reijo Eriksson 8) Sara Lindberg 9) Robert Dahlkvist 10) Pia Van De Meulebrouck 11) Henrik Gullstrand 12) Jöran Mathiesen 13) Mona Kilbäck Magnusson 14) Anton Nordström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!