Entreprenadföretaget växer: "Både handbroms och gas"

Bygg och schakt omsatte i runda slängar en kvarts miljard kronor förra året. Men de fyra delägarna är sällan på kontoret. "Vi har våra projekt allihopa, som vi är ute på. Det är därför det går så bra för oss", säger Peter Ljungqvist.

Delägarna Marcus Gustafsson, Peter Ljungqvist, Patrik Karltorp och Richard Olsson är mestadels ute i Bygg och schakts verksamhet. I de stora verkstadslokalerna jobbar två man med att serva företagets maskinpark.

Delägarna Marcus Gustafsson, Peter Ljungqvist, Patrik Karltorp och Richard Olsson är mestadels ute i Bygg och schakts verksamhet. I de stora verkstadslokalerna jobbar två man med att serva företagets maskinpark.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2023-06-13 06:58

Allehanda entreprenadmaskiner med logotypen Bygg och schakt syns ofta där det byggs i stan – hus, industrier och infrastruktur. Företaget som utför mark- och betongarbeten utgår från Ljungvägen i Katrineholm. I de egna lokalerna är det rum för kontor, personal på ena sidan vägen och en stor verkstad på andra sidan.

– Vi verkar inom en radie på tio mil från Katrineholm, vi har enstaka jobb längre bort, säger Marcus Gustafsson.

undefined
Grävare av olika varianter ingår i maskinparken hos Bygg och schakt som drivs av Richard Olsson, Peter Ljungqvist, Patrik Karltorp och Marcus Gustafsson.

Kuriren har tidigare berättat att Peter Ljungqvist i slutet av 2021 valde att ta in tre delägare i företaget. Marcus Gustafsson kände han från barnsben, de växte upp på samma gata, och även Richard Olsson och Patrik Karltorp känner Peter Ljungqvist sedan länge. Tillsammans har de arbetat för att skapa en organisation att växa i.

De har bland annat förstärkt med fler arbetsledare, nya avdelningar för kalkyl, kvalitet och arbetsmiljö, mätarbeten och ekonomi. Processen för egenkontroller och dokumentation har digitaliserats, allt rapporteras in i en mobilapp. Dotterbolaget Betonggruppen har bildats.

– Satsningen på betong är för att vi ska vara mer kompletta. Nu kan vi bygga broar, tunnlar och stora industriplattor. Vi gör också många betongpooler, säger Richard Olsson.

När de nya delägarna togs in var det drygt 60 anställda, nu är det snart 100. Under samma tid har omsättningen ökat från 145 miljoner till runt 250. 

– Eftersom vi har många underentreprenörer sysselsätter vi nog närmare 200 personer. På måndag kommer det tre nya direkt från skolan, de tar studenten på fredag, säger Peter Ljungqvist.

undefined
Bygg och schakt förbereder marken för det nya truckstoppet mitt emot Burger king.

Betonggruppen, som leds av Emil Olsson och Eric Gustafsson, har varit en framgångsrik satsning som växt till en grupp om 14 anställda.

– Vi har fantastiska medarbetare. De är a och o, de är vårt ansikte utåt. Dessutom satsar vi på att ha en välskött och modern maskinpark, för både våra kunders och personalens skull, säger Peter Ljungqvist.

Företaget anställer fortlöpande när de hittar, vad de tycker är, rätt personer. Mansdominansen är stor på företaget.

– Det blir en helt annan stämning med både män och kvinnor. Det här är inte tuffare jobb än några andra, säger Marcus Gustafsson.

Att det är svåra ekonomiska tider för både privatpersoner och företag har inte drabbat Bygg och schakt. För även om bostadsbyggandet stannat upp, fortsätter utbyggnaden av infrastruktur i ett allt högre tempo. Ställverk har blivit lite av en specialitet som får Katrineholmsföretaget att ta sig långt utanför sin vanliga tiomila-radie.

– Det är både handbroms och gas just nu, säger Richard Olsson.

– Vi handplockar de projekt som vi vill och kan ta. Samtidigt växer vi, det är ju det vi har byggt upp den nya organisationen för, säger Marcus Gustafsson.

undefined
De fyra delägarna på Bygg och schakt är Richard Olsson, Peter Ljungqvist, Patrik Karltorp och Marcus Gustafsson.

Enligt Peter Ljungqvist och hans kompanjoner är framgångsreceptet att de kompletterar varandra och tillbringar så mycket tid ute i verksamheten. Alla fyra fungerar som projektledare större delen av arbetstiden.

– Vi är på kontoret på morgnarna och fredagarna, annars är vi ute, säger Patrik Karltorp.

Under Katrineholms-Veckan öppnar verksamheten för allmänheten. Alla som vill ge barnet inom sig en chans kan testa att köra olika typer av grävmaskiner. 

– Vi gjorde det en gång före pandemin. Det var laddat med 200 korvar, men vi fick länsa stans butiker för att det skulle räcka till alla. Det kom runt 1 000 personer, säger Peter Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!