Turerna kring socialpsykiatrins gamla lokaler intill Furulidens ålderdomshem, det så kallade annexet, har varit många de senaste åren. Eftersom byggnaden stått tom under lång tid ansökte KFAB om rivningslov redan i juli 2020 för att uppföra fyra nya parhus.
– Det är så stora omkostnader att göra i ordning den. Socialpsykiatrin har haft byggnaden i 25–30 år. Den är så pass inrökt att vi måste blåsa ut allt invändigt. Dessutom finns det mycket frostsprängningar i balkongplattorna, fönster behöver bytas och det behöver tilläggsisoleras, sa Magnus Klarén, projektledare på KFAB, till tidningen i september 2020.
Beskedet mötte motstånd från såväl Sörmlands museum som Svenska byggnadsvårdsföreningen. Museet menade att de estetiska och arkitektoniska värdena starkt talade emot en rivning och att huset i stället skulle ha renoverats med varsam hand.
Byggnadsvårdsföreningen ansåg samtidigt att det finns ett ekonomiskt långsiktigt värde i att bevara kulturmiljöer, likt annexet.
Bygg- och miljönämnden beviljade rivningslov, men Svenska byggnadsvårdsföreningen överklagade till mark- och miljödomstolen. I juni förra året kom domstolens besked. Den ansåg att byggnaden inte omfattas av rivningsförbud enligt gällande stadsplan och att den inte utgör ett byggnadsminne. Domstolen menade också att platsen där byggnaden står inte är utpekad som riksintresse för kulturmiljö.
Men Svenska byggnadsvårdsföreningen nöjde sig inte, utan överklagade domen till mark- och miljööverdomstolen. För några månader sedan kom beskedet att inte heller mark- och miljööverdomstolen går på byggnadsvårdsföreningens linje. Rivningen står därmed fast.
– Därför kunde vi börja riva invändigt i juni och under sommaren har vi börjat ta ned fasaden. Allt ska sorteras, så det är inte som förr i tiden när man bara slog ned allting. Arbetet kommer säkert att pågå i ytterligare någon månad, säger Ingmar Eriksson, vd på KFAB.
Planerna på de fyra parhusen med åtta bostäder ligger däremot i ett väntande läge.
– Vi är lite avvaktande. Med byggpriserna som är nu känns det inte jätteakut. Vi måste kunna ha hyror som folk klarar av att betala och vi kan heller inte förhandla fram hur höga hyror som helst. Däremot ska vi börja titta på detaljplanearbetet i höst, säger Ingmar Eriksson.