Rivningen överklagas igen: "Nu sticker vi ut hakan"

Turerna om annexets vara eller icke vara kan komma att tas till hovrätten. Svenska Byggnadsvårdsföreningen är mycket missnöjda med beslutet och hoppas att fallet kan vara en del i att ta fram nya principer.

Svensk Byggnadsvårdsförening menar att den expertbedömning som tidigare gjorts frånsetts i beslutet om rivning.

Svensk Byggnadsvårdsförening menar att den expertbedömning som tidigare gjorts frånsetts i beslutet om rivning.

Foto: Rebecka Jonsson/Arkiv

Katrineholm2021-06-19 08:02

Det har varit många turer kring Furulidens annex, med fastighetsbeteckningen Skogsbrynet 2. Redan i juli förra året ansökte KFAB om rivningslov vilket bygg- och miljönämnden beviljade. Svenska byggnadsvårdsföreningen överklagade dock beslutet till mark- och miljödomstolen som beslutade att det inte fanns någon anledning att ändra beslutet. Nu har Byggnadsvårdsföreningen återigen överklagat domen. Den här gången hoppas de att fallet ska tas till Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi är en ideell organisation som noggrant väljer vilka fall vi går vidare med. Det är inte speciellt vanligt att vi överklagar en andra gång, men nu sticker vi ut hakan eftersom vi verkligen tycker att det här är ett felaktigt domslut, säger Stephan Fickler, verksamhetsledare vid Svenska Byggnadsvårdsföreningen som överklagat beslutet.

I ett tidigt expertutlåtande från Sörmlands museum var alltså budskapet att byggnaden bör renoveras varsamt, snarare än rivas eftersom de estetiska och arkitektoniska värdena talade starkt emot en rivning.

Föreningen menar att expertbedömningen helt frånsetts i beslutet, det är också den huvudsakliga anledningen till att de nu har överklagat. Deras förhoppning är att Mark-och miljööverdomstolen ska ta upp fallet och göra en ny bedömning som skulle kunna bli vägledande för hur den befintliga lagen kring värdefulla byggnader ska tillämpas framöver. Hur det blir med den saken återstår emellertid att se.

KFAB, som vill riva, har andra planer för tomten. De vill bygga flera parhus längs med Eriksbergsvägen. Ett av problemen med den befintliga byggnaden är höga radonhalter på grund av blåbetong i konstruktionen. Interiören har beskrivits som inrökt. En sannolikt kostsam renovering av 50-tals byggnaden skulle generera alltför höga hyror, menar fastighetsbolaget.

– Vi anade att det här skulle kunna ske, men det sista som överger en är hoppet, säger Ingemar Eriksson, vd på KFAB.

Stephan Fickler håller heller inte med om att rivning är ett självklart bättre beslut sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Utöver miljömässiga och kulturella värden finns det ekonomiskt långsiktigt värde i att bevara kulturmiljöer. De är platsunika och kan användas i marknadsföringssyfte på längre sikt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!