Ditt gamla skrot kan vara värt tusenlappar

Bistra ekonomiska tider ger högtryck på skroten. Har du koll på att ditt gamla metallskrot kan vara värt mycket pengar? "Många blir förvånande när de får betalt", säger Thomas Eriksson, platschef på stans största skrot.

Daniel Flink, Thomas Eriksson och Mathias Pettersson spanar in gamla prylar.

Daniel Flink, Thomas Eriksson och Mathias Pettersson spanar in gamla prylar.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2023-02-08 18:11

Ditt värdelösa skrot kan vara värt en bra slant. För koppar och andra halvädla metaller betalas uppemot 100 kronor kilot. Det är många som inte vet att metallskrot som ligger och samlar damm kan ge klirr i kassan. 

– Många blir förvånande när de kommer hit med sitt skrot och får betalt, säger Thomas Eriksson, platschef på Skrotfrag i Katrineholm. 

undefined
Thomas Eriksson har jobbat på skroten sedan 2005.

Filialen hette tidigare Gogmans demontering, men den 1 mars 2022 blev de uppköpta av Skrotfrag. Anläggningen slog upp portarna på sin nuvarande plats 1967, men redan 1952 startade verksamheten på annan plats i stan. Totalt arbetar fyra till fem personer där. 

Bolaget har i dagsläget 25 sorteringsanläggningar i Sverige, i mellersta och södra delen av landet. Fragmenteringsanläggningen, där skrotet sönderdelas, ligger i Oskarshamn. Varje vecka går det flera stora containrar dit från Katrineholm, fullastade med skrot.  

– När skrotet är uppdelat säljer vi det till tillverkare som smälter metallerna och återanvänder det, säger Mathias Pettersson, filialchef.

De flesta av Skrotfrags kunder är företag, men under dåliga tider hittar allt fler privatpersoner till adressen på Högmossevägen. Nu räknar Mathias Pettersson med att mellan 15 och 20 procent av skrotinförseln kommer från privatkunder.

– Samtidigt som vi ser att allt fler vill sälja sitt metallskrot tappar vi i antal skrotade bilar. När det är tuffa tider får bilarna rulla längre, och man lagar genom att köpa reservdelar i stället för att skrota, säger Mathias Pettersson.

undefined
Har du gamla kopparprylar som du vill bli av med kan du få en hel del pengar. Ett kilo koppar ger mellan 60 och 70 kronor.

I en stor behållare ligger kilovis med gamla prydnadsföremål i koppar. Allt från burkar och kastruller till kannor. Även elsladdar innehåller koppar. Dessa stoppas i en maskin som mal sönder dem och spottar ur sig ett koppargranulat.

Den halvädla metallen betingar ett högt kilopris.

– Priserna är dagsaktuella och går upp och ner beroende på vad som händer i världen, säger Mathias Pettersson.

De högsta dagspriserna betalades under pandemin och första tiden efter corona. Nu har priserna sjunkit något, men de ligger fortfarande högt.

undefined
Daniel Flink, ställföreträdande platschef, rotar bland gamla prylar.

För koppar betalar Skrotfrag 60-70 kronor per kilo, för mässing runt 35 kronor, aluminium runt åtta kronor och för vanligt järnskrot strax under två kronor kilot. Elkablar av koppar ger runt 15 kronor per kilo. 

Betalt kan man också få för sina gamla bilbatterier, som även det räknas i kilo. Bilbatterier ger fyra till fem kronor kilot. Ett batteri som väger 15 kilo kan man alltså få 75 kronor för. För tenn får man runt 80 kronor per kilo.

undefined
På Skrotfrags anläggning i Katrineholm sorteras skrotet med hjälp av stora maskiner.

Med tanke på att företaget handlar med värdefulla metaller är säkerheten också hög. På Skrotfrag finns både kameror och ett säkerhetsbolag som patrullerar området. Extra värdefulla föremål, som katalysatorer, plockas genast bort från bilarna och låses in i tryggt förvar. 

Att enbart ta emot katalysatorer är sällsynt. Anledningen är den svarta marknaden. 

– Vi kan aldrig veta var de kommer ifrån, om det är stöldgods eller inte, säger Daniel Flink, ställföreträdande platschef i Katrineholm. 

Våren närmar sig med stormsteg. Det är företagets mest intensiva period, när folk ofta börjar städa och rensa i garage och andra utrymmen.

– Många behöver extra pengar och passar samtidigt på att vara miljövänliga, säger Mathias Pettersson.

Visste du?

Metallåtervinning av ett ton järn sparar över ett ton koldioxidutsläpp. 

Aluminium är förträffligt att återvinna då det är energikrävande att framställa. 

Återvinning sparar 95 procent av energin jämfört med att framställa aluminium av ny malm.

Källa: Stena recycling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!