Anrikt Katrineholmsföretag har köpts upp av koncern

Den auktoriserade bilskroten på Högmossevägen har anor från 50-talet och har nu gått upp i den Göteborgsbaserade koncernen Skrotfrag.

Gogmans bildemontering blir nu en del av Skrotfragkoncernen, som har sitt huvudsäte i Angered. Från vänster: Niklas Lindström, Leif Lindström, Thomas Eriksson och Mathias Pettersson.

Gogmans bildemontering blir nu en del av Skrotfragkoncernen, som har sitt huvudsäte i Angered. Från vänster: Niklas Lindström, Leif Lindström, Thomas Eriksson och Mathias Pettersson.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2022-03-03 11:58

Bakom det ljusgröna plåtstaketet utmed Högmossevägen döljer sig ett företag med svart bälte i återvinning. Redan 1952 grundades det som idag är Gogmans demontering AB.

– När Axel Gogman startade hette det Gogmans skrotaffär. Då var det mer av en lumphandel och de tog till och med emot tidningar, berättar Thomas Eriksson.

Han har varit företaget troget sedan 2005, först som ägare och sedan som anställd. 

Huvudverksamheten i dag är traditionell skrothantering av allt från järnvägsräls till datorer, men även demontering och sanering av skrotbilar.

– Där andra ser en skrothög, ser vi värdet på det sorterade, säger Thomas Eriksson.

Sedan 2009 har Gogmans drivits av grannföretaget Sete Lindströms ägare, men har nu förvärvats av koncernen Skrotfrag, med huvudsäte i Angered.

– Jag är till åren och tänker börja dra mig tillbaka, säger delägaren Leif Lindström.

Sedan slutet av oktober har diskussionerna med Skrotfrag pågått och tisdag den 1 mars gick köpet igenom. De två företagen har samarbetat i många år, med leveranser från Katrineholm till koncernens anläggningar.

– För oss är KFV-regionen ett intressant område och vi vill vara på plats lokalt för att komma närmare våra kunder. Vi kommer att fokusera på bilar, järn och metallskrot och hoppas kunna expandera volymmässigt, säger Mathias Petterson, som är filialchef på Skrotfrag.

All personal kommer att bli kvar och Thomas Eriksson är en av dem.

– Jag skulle egentligen ha gått i pension, men nu går jag upp på heltid som platschef. 

Han ser en fördel för kunderna med att den större aktören Skrotfrag tar över verksamheten.

– Många som har haft mycket material att leverera, har istället vallfärdat till större städer där de får bättre betalt. Nu kommer vi att kunna erbjuda säljare konkurrenskraftiga priser, säger Thomas Eriksson.

Skrotfrag, som firar 50-årsjubileum i år, är en av Sveriges större aktörer inom återvinning av skrot och metall. Bolaget tar emot elektronik, vitvaror, järnskrot, fordon och brännbart avfall på container och släp.

Koncernen har över 100 anställda på 24 olika anläggningar och omsätter årligen drygt en miljard kronor.

– Eftersom vi själva håller i hela kedjan inom återvinning, och ser till att all råvara skickas till stålverk och energiåtervinningsanläggningar, kan vi förebygga föroreningar av mark, vatten och luft, berättar Mathias Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!