Förra veckan kunde Kuriren berätta om Arne, 95, som nekas plats på äldreboende. Artikeln har genererat reaktioner från både allmänheten och politiker i opposition. Ewa Callhammar (L), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, säger att situationen med äldre som nekas plats är ett problem man har vetat om länge.
– Jag har tagit upp det här jättemånga gånger, tyvärr är det inte så många som opponerar sig mot hur det ser ut. Under min tid i opposition har vi aldrig haft så få platser för äldre som idag, fast vi får fler äldre för varje år, påstår hon.
Enligt Lars Hernevid, verksamhetsstrateg på social- och omsorgsfövaltningen, är antalet platser för äldre i stort sett oförändrat under de senaste 15 åren: nu efter sommaren finns 354 platser på vård- och demensboende samt korttids, jämfört med 356 platser år 2009.
– Det har varit några färre platser under renoveringarna i några år, men tittar man framåt ökar det varje år vilket kommer väldigt lägligt eftersom behovet ökar. Platserna på särskilt boende blir ungefär 75 fler fram till 2028.
Enligt Ewa Callhammar bidrar det också att kraven blir hårdare i takt med att populationen blir äldre.
– Kraven för att få ett boende har höjts hela tiden och sen har man stängt boenden. Man hade 16 platser på Strandgården som stod tomma i ett och ett halvt år. Och Malmgården står tom för att Flens kommun har hyrt den utan att använda den, där borde Katrineholm ta över kontraktet igen.
Skulle fler boenden för äldre lösa detta?
– Det behövs fler särskilda boenden överlag, men sen behöver också bedömningarna ändras.
Joha Frondelius (KD), oppositionsråd och gruppledare för Kristdemokraterna i Katrineholm, är också kritisk till kommunens behandling av Arne.
– Så här får det inte hanteras. Det är så låg nivå, det är ett hån mot en äldre människa. Det borde vara en självklarhet att man får hjälp när man ber om det, speciellt i slutet av livet när man är svag. Det här är en av de primära anledningarna till att vi betalar skatt, säger han.
Han menar att vi i Sverige har kommit överens om att gemensamt finansiera äldreomsorgen så att ingen ska kunna säga att den inte har råd.
– Det måste vi leva efter och vara noga med. Det har vi lovat våra skattebetalare i alla år, så det här är bara att fixa. Det är en ovärdig hantering av en 95-åring.
Om det behövs fler platser på äldreboende, hur ska det finansieras?
– Vi tar ju betalt för medborgarna hela tiden så jag förutsätter att man prioriterar de pengar som kommer in till oss. Det ska inte bara gå till att bygga nya skolor eller vägar som inte behövs. Det blir inte bättre med en ny logotyp, säger Joha Frondelius.
– Man behöver till exempel inte göra cykelbanor överallt i hela kommunen. Man får prioritera om, dra ner på service- och teknik. Det finns pengar att ta, svarar Ewa Callhammar.
För tio år sedan gjordes en plan för hur kommunen skulle kunna tillgodose en åldrande befolkning med tillräckligt många boenden. Men oppositionspolitikerna tycker inte att man har fullföljt sitt åtagande.
– Hade vi följt den planen hade vi haft fler platser och då hade Arne fått en plats. Det är fel utveckling i samhället och det är kommunens ansvar, det är bedrövligt, säger Callhammar och Joha Frondelius lägger till:
– Nu har Arne väntat i 95 år, det är hans tur. Man måste lyssna på människor.
Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, säger att antalet platser kommer att öka successivt med tiden.
– När renoveringsprocessen är färdig kommer vi att ha fler platser. Och att renovera är heller inget val vi har gjort, vi måste följa saker som brandsäkerhet. Det är dessutom ett bra läge just nu att göra det eftersom vi inte har särskilt lång kö. Den är hanterbar och det tittar vi på inför varje renoveringsstart, säger hon.
Skulle fler boenden göra någon skillnad för personer som Arne?
– Nej, där är det hjälpbehovet som styr. Det är inte så att det saknas plats för folk som Arne, han skulle inte få den platsen ändå. Och den bedömning som görs är det inte vi som sätter reglerna för.
Oppositionen kallar situationen för låg nivå och ovärdigt, vad tycker du om det?
– Min ståndpunkt är att man ska ha hjälp efter behov. Vi kan inte bygga en massa boenden utifall alla över 85 vill bo där. Trenden just nu är snarare att fler vill bo kvar hemma så länge som möjligt.