– De har beskrivit att de har utmaningar i vissa grupper där de ännu inte fått till en bra studiero. De har också berättat om hur man kommer jobba med det här, säger Margaretha Norling, verksamhetschef för grundskolan i Katrineholm.
Som tidningen tidigare avslöjat har 27 lärare på Stensättersskolan skrivit under ett brev där de vädjar om hjälp. Det handlar framför allt om stökiga barn och bristande stöd för personal och elever. En källa till tidningen har också sagt att det finns en tystnadskultur på skolan och att skolledningen inte vill att förvaltningen ska få reda på bristerna. Det sistnämnda är dock något som varken Margaretha Norling eller skolchef Johan Lindeberg håller med om.
– Jag har fått löpande information om att det i vissa elevgrupper och i vissa arbetslag har varit en pressad arbetssituation med upplevd oro i elevgruppen och fått information om hur man resonerar kring att stödja upp och stärka verksamheten på olika sätt, säger Lindeberg och fortsätter:
– Så jag känner inte igen uttalandet som antyder att rektorerna inte vill att förvaltningen ska få veta.
Lärarna på Stensättersskolan tycker inte att alla elever får tillräckligt stöd och vill se en förändring. Skolchef Johan Lindeberg håller med och säger att man måste se över vilka behov som finns.
– Det är en jätteviktig sak att titta på och tillsammans identifiera. Vad finns det för särskilda behov som bedöms ej bli tillgodosedda? Sen kan jag inte säga något specifikt om vilken typ av insatser som krävs. Det behöver man identifiera på skolan i det gemensamma arbetet i dialog mellan skolans ledning och personal tillsammans med det lokala elevhälsoteamet.
Varför finns det inte tillräckligt med stöd? För lite pengar och resurser?
– Det är inte resursbrist och Stensättersskolan har en god ekonomi. Utan det handlar ofta om att man kan inte sätta in vem som helst och tänka att det löser problemet, utan det måste vara rätt personer och det har rektorerna lyckats få tag på nu, säger verksamhetschef Margaretha Norling. Hon berättar också att skolan fått tag på två legitimerade lärare som nyligen pensionerat sig, men som nu kommer gå in och jobba i den klass där behovet är som störst.
Skolans rektorer Ida Peterzén och Maria Hertz har meddelat att de vill lösa situationen och att man genast ska se över organisationsarbetet.