Enligt den statistik som tidningen har begärt ut från bildningsförvaltningen har barngrupperna blivit mindre under mandatperioden. Nu ryter Ewa Callhammar (L) ifrån över hur kommunen valt att redovisa siffrorna. Anledningen är att förskolorna gör på olika sätt.
– Under en viss del av dagen delar man in avdelningarna i mindre grupper, men när man redovisar dessa siffror blandar man hejvilt. Ta Häringe förskola som exempel. De redovisar 18 barngrupper, men har nio avdelningar. Samtidigt redovisar Stavstugan att de har sex barngrupper på totalt sex avdelningar. Det är klart att siffrorna ser bättre ut när man gör så här, säger Ewa Callhammar, och fortsätter:
– Det finns ingen som är så insatt som jag, så mig lurar man inte. Personal och lokaler tillsätts utifrån hur stora avdelningarna är, inte barngrupperna.
Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef för förskolan, säger att regeringens införande av statsbidrag för att göra barngrupperna mindre, har gjort rapporteringen mer komplex.
– För några år sedan infördes statsbidrag och då började begreppet barngrupp användas. Om man lyckades dela in avdelningarna i mindre barngrupper under större delen av dagen kunde man söka bidrag. Eftersom förskolorna hade olika förutsättningar för att dela in barnen i mindre grupper blev rapporteringen inte likvärdig, säger hon.
Statsbidragen, som handlar om flera miljoner kronor, har lett till fler anställda inom förskolan. Hösten 2018 var det 5,1 barn per anställd och hösten 2021 var motsvarande siffra 4,8.