El, förbrukning: Elpriset har sjunkit drastiskt från december 2022 till januari 2023. Enligt sajten Energinyheter var medelpriset för elförbrukning i elprisområde 3 för december 269,02 öre/Kwh, medan det i januari sjönk till 92,58 öre/Kwh.
El, elnät: Från och med 1 januari höjde Tekniska verken elnätspriset med 14,5 procent. För boende i lägenhet handlar det om en höjning på cirka 20 kronor per månad. För boende i hus innebär det att elnätsfakturan är cirka 80 kronor dyrare i månaden.
Fjärrvärme: Vid årsskiftet höjde Tekniska verken fjärrvärmepriserna med 3,2 och 3,5 procent. Det gäller såväl de fasta avgifterna som det rörliga energipriset. För en villaägare med en årlig fjärrvärmeförbrukning på 20 000 Kwh medför höjningarna 52 kronor mer per månad.
Kollektivtrafik: Den 12 december höjde Sörmlandstrafiken biljettpriserna med mellan 1 och 40 kronor, beroende på typ av biljett. Exempelvis blev då en enkelbiljett för bussresor inom Katrineholm (1 zon) 2 kronor dyrare, och ett månadskort för den som busspendlar till och från Katrineholms zon 30 kronor dyrare.
Hyresrätt, hyra: Kommunens största hyresvärd, Katrineholms fastighets AB (KFAB), har drabbats av högre kostnader, vilket gör att bolaget har aviserat en hyreshöjning för att framöver underhålla fastigheter och förvalta bostäder på ett hållbart sätt. Bolaget har aviserat att höjningen av hyran behöver vara högre än vanligt och enligt Hyresgästföreningen vill KFAB höja hyran med nästan 10 procent.
Bostadsrätt, avgift: Årsavgiften, som alla bostadsrättshavare betalar, ska täcka bostadsrättsföreningens driftskostnader. Om uppvärmning, vatten, el, lån med mera har blivit dyrare för föreningen kan avgiften komma att höjas.
Förskola och fritidshem: Katrineholms kommun tillämpar maxtaxa, och inför 2023 har den höjts med 73 kronor för förskolan. Det innebär att det som mest, beroende på vårdnadshavarnas inkomster, kan kosta 1 645 kronor per månad att ha sitt barn på förskola. Höjningen för fritidshem ligger på 49 kronor, maximalt 1 097 kronor.
VA-taxa: Höjningen av taxan i år ligger på cirka 10 procent för brukningsavgifter. Anläggningsavgifterna, det vill säga nyinstallation av vatten och avlopp i en fastighet, är oförändrade 2023.
Renhållningstaxan: Höjd förbränningsskatt, stigande kostnader för drivmedel samt kravet på att Katrineholms kommun ska ta över insamlingen av förpackningar, har gjort att priset för sophämtning ökar. Årsavgiften för hushåll med ett sopkärl på 190 liter har fått avgiften höjd med 437 kronor, till 2 694 kronor, för att få tömning varannan vecka.
Bensin/diesel: Bensinpriset låg på drygt 20 kronor i slutet av januari 2023, ungefär en krona dyrare per liter jämfört med ett år tidigare. I januari 2021 var priset blott 14,50.
För ett år sedan, i mitten av januari 2022 kostade dieseln 24,5 kronor litern, ett år tidigare låg den på cirka 15 kronor per liter. I dagsläget kostar den omkring 23 kronor.
Energiskatten på bensin och diesel sänktes tillfälligt från den 1 januari med 80 öre per liter, men den faktiska sänkningen blev betydligt mindre på grund av olika indexeringsregler. Ungefär hälften av bränslepriset utgörs av skatter.
Livsmedel: Enligt sajten Matpriskollen ökade matpriserna med i snitt cirka 20 procent mellan december 2021 och december 2022.