Planen var ny industrimark motsvarande nästan 90 000 kvadratmeter i Kerstinboda industriområde, intill fjärrvärmeverket. I arbetet med detaljplanen stötte man dock på patrull, vilket gjorde att lite mindre än hälften av den tilltänkta marken blev kvar för framtida byggnation.
– I första förslaget var tanken både utökning av befintliga verksamheter, men också nya verksamheter. Utifrån naturvärdena, geotekniken och dagvattenhanteringen såg vi svårigheter med att lösa det, säger William Rytterström, planarkitekt i Katrineholms kommun.
I området finns en drygt 180 år gammal tallmosse med högt naturvärde, som både Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet stridit för att behålla. Mossen anses viktig för ekosystemet, då den både lagrar koldioxid och bidrar till fortsatt fuktighet i skogen.
– Den är viktig eftersom klimatet blir varmare, säger Liselotte Elén, ordförande i Naturskyddsföreningen i Katrineholm.
Med anledning av utmaningarna, däribland de svåra markförhållandena, bytte kommunen inriktning i arbetet med den nya detaljplanen och landade i att behålla stora delar av tallmossen. Trots det är inte Naturskyddsföreningen nöjd.
– Naturligtvis är det delvis en framgång, men vi tycker att kommunen skulle ha bevarat hela mossen och tagit mer hänsyn till naturvärdena. Det är svårare att göra en bra detaljplan om man inte haft med sig miljöaspekterna från början. När man börjar bearbeta en mosse läcker det ut koldioxid som har varit bunden i mossen, vilket bidrar negativt till klimatförändringarna, slår Liselotte Elén fast.
Detaljplanearbetet påbörjades redan 2011, men planen vann laga kraft först i början av det här året. I nuläget går vägen till fjärrvärmeverket genom K-prefabs anläggning. Framöver ska en ny väg byggas för att cementgjuteriets anläggning ska kunna byggas ut.
Den industrimark som inte är bebyggd i dag ägs fortfarande av kommunen. Det pågår diskussioner med både Tekniska verken och K-prefab om att sälja mark till dem. I Tekniska verkens fall rör det sig om 20 000 kvadratmeter och i K-prefabs fall 13 000 kvadratmeter.