Företaget som var tvåa ska bygga färdigt truckstoppet

GDL har tagit över arbetet för att ro truckstoppet i land. Och kommunens projektledare har hittat tillbaka till sin gamla roll som han hade före tiden på samhällsbyggnadsförvaltningen. "Det känns jätteskönt att vi är i gång igen", säger Niclas Sandberg.

Truckstoppet kommer att försenas, men med hur mycket avgör vintern. Från höger: Kjell Liljemyr, produktionsledare på GDL, Leif Andersson, produktionschef på GDL, Niclas Sandberg, projektledare och platschef vid Katrineholms kommun och Rickard Törnvall, regionchef på GDL.

Truckstoppet kommer att försenas, men med hur mycket avgör vintern. Från höger: Kjell Liljemyr, produktionsledare på GDL, Leif Andersson, produktionschef på GDL, Niclas Sandberg, projektledare och platschef vid Katrineholms kommun och Rickard Törnvall, regionchef på GDL.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2023-09-20 11:27

I juni kom beskedet att kommunen och Sörmland vatten hävt avtalet med Bygg och schakt. Anledningen var att företaget i flera fall hade tankat diesel i stället för det förnybara drivmedlet HVO i sina maskiner. Dessutom ansågs företaget ha skickat felaktiga fakturor. 

Bygg och schakt uppgav att man hade åtgärdat felen och presenterat en åtgärdsplan. Det köpte inte kommunen och vattenbolaget. Förtroendet var förbrukat. Det gjorde att det Skånebaserade företaget GDL, som var tvåa på anbudslistan för ramavtalet, tog över jobben.

– Vi har tidigare haft avtal med Sörmland vatten och det känns jättetrevligt att vara tillbaka i Katrineholm. Vår styrka är att med kort varsel kunna ha möjlighet att dra i gång stora projekt, säger Rickard Törnvall, regionchef för GDL, som har sitt kontor i Linköping. 

Det i särklass största arbetet handlar om utbyggnaden av Lövåsen-Uppsala, eller truckstoppet som det har kommit att kallas i folkmun. Arbetet har stått stilla under några månader, men nu är det åter full aktivitet. Grävmaskinerna jobbar febrilt när tidningen gör ett nedslag. 

undefined
Niclas Sandberg.

– Det känns jätteskönt att vi är i gång igen. Arbetet har stått stilla i två till tre månader, säger Niclas Sandberg, kommunens projektledare.

Nu är han inte bara projektledare, utan även platschef. Han är därmed högst ansvarig ute i fält och har hittat tillbaka till sin gamla roll. 

– Innan jag började jobba på Katrineholms kommun var jag platschef. Det känns roligt att vara tillbaka i gamla skor, säger Sandberg. 

undefined
Nu finns åter både maskiner och personal på plats vid det blivande truckstoppet i Katrineholm. Leif Andersson, GDL, Niclas Sandberg, Katrineholms kommun, och Rickard Törnvall, GDL.

De tre nya vägarna på området börjar ta form och schaktmassor flyttas fram och tillbaka. Vattenledningar är nedgrävda i delar av området och arbeten med belysningsfundament pågår. Däremot är det oklart om vägarna hinner asfalteras före vintern. 

– Vi har inte planeringen riktigt färdig ännu och det beror också på hur tidigt vintern kommer. Planen är att allting ska vara slutbesiktat och klart i maj eller juni nästa år. Men att vi är lite försenade ska i alla fall inte påverka ST1 och deras byggande, säger Niclas Sandberg. 

undefined
Jorden ska återanvändas vid truckstoppet. I väntan på återanvändning läggs jorden i stora högar.

Förra gången tidningen var på besök vid truckstoppet var tanken att inga tomter skulle förberedas. Nu har det blivit ändrade planer. Förutom tomten där ST1:s drivmedelsstation med matstället Ploq ska husera, förbereds ytterligare drygt två tomter, av totalt 14. 

Dessutom är det tänkt att kommunen ska få bygga den gång- och cykeltunnel som ska knyta ihop Burger king med det nya området. 

– Från början var Trafikverkets tanke att det krävdes en vägplan och att de själva skulle bygga gång- och cykeltunneln. Nu låter det som att vi ska få bygga den. Dessutom tror vi att det blir billigare om vi bygger själva, säger Niclas Sandberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!