Båsbo ägg i Julita har gått i konkurs. Äggföretaget, som etablerades 1996 och som sysselsatt mellan tre och fem personer, försattes på företagets egen begäran i konkurs i Nyköpings tingsrätt i fredags.
– Det har varit tunga tider, säger Ulla Born från företaget.
När pandemin kom i början av 2020 anade hon att efterfrågan på billiga varor skulle öka och att färre skulle köpa de dyrare eko-äggen.
– Krav-produkterna minskade hela tiden. Vårt sista rop på hjälp var att sluta med de ekologiska hönorna. Vi hade konventionella ägg med en grupp hönor en tid, men vi var tvungna att sänka priserna för att få sälja. Kanske hittade inte kunderna våra ägg längre, när de inte var krav-märkta. I det läget kunde vi inte konkurrera.
Det var sommaren 2022 som Båsbo ställde om från Krav-produktion till konventionell äggproduktion. Men under och efter pandemin steg också många kostnader.
– Foderpriserna gick upp, elpriserna gick upp, dieseln gick upp, räntorna gick upp. Det var så många parametrar, samtidigt som folk efterfrågar billigt, billigt. Jag tror att vi var för stora på ett sätt. De som har gårdsbutik verkar klara sig lite bättre.
Familjen Born hoppades kunna byta inriktning och köpte in några får. Men med Ullas och maken Lars Borns ålder blev fårskötseln tung att hantera.
– Det är svårt när man är 70 år, säger Ulla Born.
Ett annat skäl till nedläggningen var skicket på anläggningen.
– Anläggningen var dålig och vi behövde skaffa nytt. Då är det miljonbelopp det handlar om, konstaterar Ulla Born.
Sjukdom i familjen har också bidragit till beslutet att lägga ned.
Under fjolåret lades all äggproduktion i Båsbo ned, berättar konkursförvaltare advokat Lovisa Lindahl, vid Heilborns advokatbyrå i Nyköping.
– Det finns inga höns kvar. Den delen är avvecklad.
Eftersom produktionen redan upphört är det inte aktuellt att sälja verksamheten vidare i den form den haft sedan 1996.
– Nej, vi kommer inte hitta någon som driver verksamheten vidare, men däremot finns det en del jordbruksmaskiner och inredning kvar, säger Lovisa Lindahl.
Inga anställda fanns kvar vid konkursen och några uppsägningar är därför inte heller aktuella.
Vid konkurser utser tingsrätten en konkursförvaltare som tar hand om de tillgångar som finns och säljer dem. De pengar som kommer in används i första hand till att betala skulder.