Högsommarvärmen har kommit tillbaka för några dagar och kafémöblemanget på Liljedalens gård har flyttats ut i det gröna. Enstaka trädgårdsmöbler samsas med bord, stolar och fåtöljer av blandade äldre stilar. Parasoll och trädgårdspaviljonger skänker skugga.
– Allt är genomtänkt, lite speciellt och lite udda. Folk gillar det. Jag tror att det är helhetsintrycket som gör att våfflorna också blir lite godare, säger Ulf Rundberg.
Skön musik är också en del av upplevelsen och bidrar till den avslappnade stämningen. Varenda låt på spellistan är noga utvald. På borden ligger travar med gamla böcker, som bjuder in till läsning och leder till oväntade konversationerna.
– Man hör hur folk börjar snacka, och så säljer jag någon bok varje dag, säger Ulf Rundberg.
Kuriren har tidigare berättat om hur Ulf och Jaana Rundberg hittade till Julita och Liljedalens gård 2021, och hur framgångssagan med kaféverksamheten inleddes förra året. Sedan har gästerna fortsatt att strömma till.
– Vi har bara kört ett år, och hade aldrig räknat med att det skulle gå så bra, säger Jaana Rundberg.
Gästerna hittar till det rundbergska paradiset trots att det ligger nästan tre mil från Katrineholm, varav någon kilometer på grusväg.
– För att folk ska komma tillbaka måste vi bjuda på något utöver det vanliga. Vi har det lilla extra som fikaupplevelse, säger Ulf Rundberg.
Kanelbullarna är ett dragplåster, de afrikanska dvärggetterna ett annat. De har svart bälte i kärlek och vill inte göra annat än gosa.
– Hälften av våra gäster kommer tack vare getterna. Alla älskar dem, säger Jaana Rundberg
På gården finns också loppis, gårdsbutik och bed and breakfast. Nästa steg för verksamheten blir att ha öppet mer.
– Vi ska utveckla egna produkter till försäljning, som saft och sylt, säger Ulf Rundberg.
Trots att verksamheten har lockat så mycket fler kunder än paret kunde drömma om, vill de inte bli för stora.
– Alla som kommer ska bli mottagna av mig och Jaana, sedan har vi hjälp i köket som fixar våfflor och tar hand om disken.
Beröm för bullar och bröd tar Ulf Rundberg ödmjukt emot, och konstaterar att man får inte ge upp när man bakar. Det är bara att göra om tills det blir bra. Och sedan ska man inte ändra på något i receptet.