Tidningen har flera gånger genom åren skrivit om fastigheten i Julita, där en mängd bilar står uppställda.
Efter att grannar klagat på det som upplevdes som ett skrotbilsupplag, har Katrineholms kommun upprepade gånger försökt få fastighetsägaren att röja upp på tomten.
Exempelvis utfärdades ett vite 2015, där fastighetsägaren skulle tvingas betala 10 000 kronor för varje månad som han inte städade tomten. 2017 hotades han återigen av vite.
– Dels är det ett miljöproblem, dels säger lagen att man är ålagd att hålla sin tomt i hyfsat skick. Mannen tycker själv att det är värdefulla bilar som han har nytta av, men vi ser ju att de bara står där, säger Martin Edgélius (M).
Han är ordförande i bygg- och miljönämnden, som i november i fjol återigen beslutade om ett föreläggande, som innebar att fastighetsägaren måste flytta bort bilar och bråte från tomten senast den 1 mars i år, annars skulle det göras på fastighetsägarens bekostnad, genom handräckning hos Kronofogden.
Det handlar om ett femtiotal avställda fordon – bland annat bilar, traktorer, släp, lastbilsflak, båtar och husvagnar – samt bråte i form av madrasser, rör, oljefat, en tältställning, en container och annat.
Den 9 mars gjorde kommunrepresentanter ett besök på platsen, och konstaterade att allt stod kvar. I maj beslutade därför bygg- och miljönämnden att ansöka om hjälp hos Kronofogdemyndigheten.
Martin Edgélius säger nu att kommunens möjligheter har uttömts.
– Kommunen använder ju sin verktygslåda och exempelvis viten brukar vara effektiva. Men om personen inte hörsammar kraven så betyder ju ett vite bara att vi skuldsätter personen. Kommunen får heller inte del av vitespengarna, utan de går till statskassan. Så det innebär mycket jobb för kommunen som man inte får någon vinning av.
I dag ser tomten i Julita fortfarande likadan ut – men det betyder inte att Kronofogden har glömt bort ärendet.
– Normalt sett går det ganska snabbt att gå igenom själva ansökan. Om handräckningen sedan ska genomföras måste vi upphandla en entreprenör som ska göra jobbet, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.
Efter att han kontrollerat ärendet närmare, återkommer han med aktuell lägesrapport:
– Vi har inte lyckats delge personen än. Vi har skickat flera brev, försökt nå honom på telefon och vi ska ut och söka honom i bostaden de närmaste dagarna.