I somras genomfördes flera arkeologiska undersökningar utmed riksväg 56 mellan Katrineholm och Alberga. Flera av dem är färdiga, vilket gör att Trafikverket är beviljade att ta viss mark i anspråk. Samtidigt återstår tio slutundersökningar. Planen är att alla utom en ska genomföras under våren eller sommaren.
– Vi har kommit fram till att det behövs fler arkeologiska undersökningar för vissa fornlämningsområden, säger Petter Nyberg, antikvarie på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
En av platserna som ska undersökas vidare är en stenåldersboplats nordost om Kvisterhult. Vid de första undersökningarna har bland annat horn, flinta, grönsten, keramik och skärvsten hittats. Ytterligare en plats som ska undersökas mer är ett gravfält från järnåldern, i höjd med Röda bygget. Där brändes döda människor under en hög med sten. Båda platserna ligger i Julita, norr om korsningen med länsväg 214, i riktning mot Alberga.
Ett av de tio fornlämningsområdena är dock så omfattande att länsstyrelsen behöver göra en upphandling innan slutundersökningen kan ske. Platsen ligger i höjd med Segerhult i Julita och där finns spår av traktens allra första bönder, vilket tidningen rapporterat om tidigare. Förhoppningen är att ett arkeologföretag kan påbörja arbetet i början av hösten.
– Den här undersökningen kommer att ta lite längre tid jämfört med de andra, men vår målsättning är att hinna färdigt i höst, säger Fredrik Samuelsson, antikvarie på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Trots de utökade undersökningarna finns det enligt länsstyrelsen inget som tyder på att Trafikverket skulle nekas att ta mark i anspråk till vägbygget.
– Möjligheten att stoppa vägbygget finns tills det att alla beslut är fattade. Samtidigt ska det till något riktigt särskilt för att stoppa bygget i det här stadiet. Som jag bedömer det nu kommer Trafikverket att få bygga vägen, men kravet är att de här slutundersökningarna genomförs, säger Petter Nyberg.
Som vi berättat tidigare är planen att spaden för bygget ska sättas i marken före årets slut.
– De här slutundersökningarna påverkar inte tidsplanen eftersom vi har så lång yta att bygga på. Vi kommer att styra entreprenören så att de inte kommer åt fornlämningsplatserna förrän slutundersökningarna är färdiga, säger Jan Nyman, projektledare på Trafikverket.