Nu välkomnas matgäster till Bruksholmen

När renoveringsarbetet av blivande bistron drog ut på tiden, tvingades Erica Börjesson och hennes team att blixtsnabbt tänka om. I helgen var det premiär för Vedloungen på Bruksholmen.

Blivande bistron hann inte bli klar till sommaren, men istället öppnar nu Vedloungen vid vattenbrynet.

Blivande bistron hann inte bli klar till sommaren, men istället öppnar nu Vedloungen vid vattenbrynet.

Foto: Emma Eriksson

Forssjö2022-06-08 17:02

Som tidningen tidigare har berättat pågår en omfattande renovering av Bruksholmen i Forssjö, som ägs av Ericsbergs säteri. Bland annat ska den gamla smedjan förvandlas till bistro och bakom satsningen står Forssjöborna och makarna Erica och Pierre Börjesson.

I slutet av januari var etapp ett avklarad och målet var inställt på premiär den 1 juni, men renoveringen har dragit ut på tiden. Nu är planen att bistron ska öppna i början av oktober.

– Jag insåg rätt tidigt att vi inte skulle hinna klart i tid och ville inte missa sommaren. Det hade inte varit lika kul att öppna till hösten. Jag satt hemma och spånade och kom på att vi kunde öppna en lounge vid sjön, berättar Erica Börjesson.

Den drygt 70 kvadratmeter stora lokalen med högt i tak har en gång i tiden varit vedförråd och det finns varken vatten eller avlopp. 

undefined
I ett huj fick Erica Börjesson tänka om när renoveringen drog ut på tiden. Nu har Bruksholmens gamla vedlada förvandlats till lounge.

Snabbt som ögat behövde därför alla pusselbitar läggas på plats. Serveringstillståndet är klart, men finporslinet får stryka på foten för engångstallrikar.

– Utan vatten kan vi inte diska och det blir meckigt, men vi har köpt in en foodtruck och har en husvagn som fungerar som personalutrymme. Men visst har jag tänkt "Vad har jag gett mig in på", säger Erica Börjesson och skrattar.

Vedförrådet har förvandlats till rymlig lounge och lastpallsmöblemanget i vattenbrynet har en av de 13 i teamet, Lisa Labba, snickrat ihop.

– När lasset med 26 lastpallar kom tog det tre dagar att få ihop det, berättar hon. 

undefined
Emma Asplund och Erica Börjesson provsitter det hembyggda lastpallsmöblemanget, som ska få mjuka dynor.

Hemvändande katrineholmaren Emma Asplund ansvarar för mat, dryck och personal och kommer även att gå in som delägare. Hon är hjärnan bakom den italienska menyn med allt från pastarätter till anti-pasti och grillade mackor. 

– Drömmen har alltid varit att öppna restaurang och jag älskar det italienska köket mer än något annat. Jag har flyttat hem till Katrineholm efter att ha varit borta härifrån 20 år och det känns jätteskönt. Jag kommer närmast från jobb som HR-chef på hotell i Örebro, berättar hon. 

undefined
Emma Asplund och Erica Börjesson kikar ut från den foodtruck som kommer att fungera som provisoriskt kök under sommaren.

I helgen var det smygpremiär för förbokade gäster och i veckan rullar Vedloungen igång sin sommarsäsong. 

– Jag har längtat orimligt mycket efter att vi ska öppna. Läget är oslagbart precis vid sjön. Tanken är att man ska kunna komma hit, chilla och äta och dricka gott. Vi kommer även att få upp en utebar, säger Emma Asplund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!