Det Àr tidig morgon pÄ Bruksholmen i Forssjö. De grÄkalla höstvindarna letar sig in innanför kragen, Àven om solen fÄr höstlöven att glöda. Bakom den gamla smedjans bastanta vÀggar finns spÄren kvar efter de som en gÄng i tiden hÀr slet i sitt anletes svett. Rostiga tÀnger, en kvarlÀmnad drivaxel till den gamla remdriften, den gamla Àssjans högresta murstock.
Genom takets glest fördelade tegelpannor silar dagsljuset in mellan gliporna och jordgolvet gÄr i snubbliga vÄgor. Att visualisera den blivande bistron krÀver inlevelseförmÄga och det har Erica Börjesson i överflöd.
â Det kĂ€nns fantastiskt. I mitt huvud ser jag ett myller av mĂ€nniskor, ett hĂ€rligt gĂ€ng med gott pĂ„ tallriken. Det sterila vita passar inte hĂ€r, det ska vara rustikt och ingen fine-dining med vita dukar, sĂ€ger hon entusiastiskt.
Per Heidenfors Àr fastighetschef pÄ Ericsbergs sÀteri och berÀttar om nÀr tillsammans besökte smedjan första gÄngen.
â Det hade stĂ„tt stĂ€ngt sedan 50-talet. Inuti sĂ„g det bokstavligen ut som nĂ„gon hade kastat in en handgranat, men Erica utbrast "Gu' va fint, helt otroligt", berĂ€ttar han och skrattar.
Idén om en bistro har puttrat lÀnge och nu Àr bollen i rullning.
â Jag vill att Forssjöborna ska ha ett stĂ€lle att gĂ„ till Ă„ret om och har letat efter en lokal för event. Varje gĂ„ng jag varit pĂ„ badplatsen har jag sneglat hitĂ„t. Jag mejlade Caroline Bonde pĂ„ Ericsberg och hon nappade snabbt, berĂ€ttar Erica Börjesson.
Nyligen avslöjade Erica och Pierre bistroplanerna i sociala medier och reaktionerna lÀt inte vÀnta pÄ sig.
â Jag Ă€r helt övervĂ€ldigad av responsen. Man blir rörd över att sĂ„ mĂ„nga har hört av sig.
Första etappen i renoveringen blir taket. Det enkupiga teglet ska varsamt plockas ner, taket tÀtas och sen ska de gamla takpannorna upp igen.
â Jag tror den hĂ€r miljön hĂ€r pĂ„ Bruksholmen har alla förutsĂ€ttningar för att dra folk frĂ„n hela Sörmland och vi har en utmaning i att behĂ„lla det gamla. Man ska Ă€ven i fortsĂ€ttningen se att det Ă€r en gammal smedja, Ă€ven om vi ska tillĂ€ggsisolera och putsa om fasaden, förklarar Per Heidenfors.
NÀr de snÄla höstvindarna bytts mot försommarbris ska allt vara klar.
â Vi kliver in som hyresgĂ€st med möbler och köksutrustning nĂ€r lokalerna Ă€r renoverade. MĂ„let Ă€r att öppna bistron den 1 juni, berĂ€ttar Erica Börjesson.