Det är tidig morgon på Bruksholmen i Forssjö. De gråkalla höstvindarna letar sig in innanför kragen, även om solen får höstlöven att glöda. Bakom den gamla smedjans bastanta väggar finns spåren kvar efter de som en gång i tiden här slet i sitt anletes svett. Rostiga tänger, en kvarlämnad drivaxel till den gamla remdriften, den gamla ässjans högresta murstock.
Genom takets glest fördelade tegelpannor silar dagsljuset in mellan gliporna och jordgolvet går i snubbliga vågor. Att visualisera den blivande bistron kräver inlevelseförmåga och det har Erica Börjesson i överflöd.
– Det känns fantastiskt. I mitt huvud ser jag ett myller av människor, ett härligt gäng med gott på tallriken. Det sterila vita passar inte här, det ska vara rustikt och ingen fine-dining med vita dukar, säger hon entusiastiskt.
Per Heidenfors är fastighetschef på Ericsbergs säteri och berättar om när tillsammans besökte smedjan första gången.
– Det hade stått stängt sedan 50-talet. Inuti såg det bokstavligen ut som någon hade kastat in en handgranat, men Erica utbrast "Gu' va fint, helt otroligt", berättar han och skrattar.
Idén om en bistro har puttrat länge och nu är bollen i rullning.
– Jag vill att Forssjöborna ska ha ett ställe att gå till året om och har letat efter en lokal för event. Varje gång jag varit på badplatsen har jag sneglat hitåt. Jag mejlade Caroline Bonde på Ericsberg och hon nappade snabbt, berättar Erica Börjesson.
Nyligen avslöjade Erica och Pierre bistroplanerna i sociala medier och reaktionerna lät inte vänta på sig.
– Jag är helt överväldigad av responsen. Man blir rörd över att så många har hört av sig.
Första etappen i renoveringen blir taket. Det enkupiga teglet ska varsamt plockas ner, taket tätas och sen ska de gamla takpannorna upp igen.
– Jag tror den här miljön här på Bruksholmen har alla förutsättningar för att dra folk från hela Sörmland och vi har en utmaning i att behålla det gamla. Man ska även i fortsättningen se att det är en gammal smedja, även om vi ska tilläggsisolera och putsa om fasaden, förklarar Per Heidenfors.
När de snåla höstvindarna bytts mot försommarbris ska allt vara klar.
– Vi kliver in som hyresgäst med möbler och köksutrustning när lokalerna är renoverade. Målet är att öppna bistron den 1 juni, berättar Erica Börjesson.