Felaktig hemkonservering kan göra livsmedel livsfarliga

För många hemmaodlare är det skördetid och hemkonservering har fått ett uppsving, men gör du fel kan konsekvenserna bli katastrofala. "Det är helt onödigt att odla gift, sån matbrist har vi inte i Sverige."

MaryAnn Fargo driver Oasen på åsen i Glindran tillsammans med maken Martin Johansson. Här ses hon med hunden Balthazar.

MaryAnn Fargo driver Oasen på åsen i Glindran tillsammans med maken Martin Johansson. Här ses hon med hunden Balthazar.

Foto: Emma Eriksson

Björkvik2024-09-23 05:55

Nyheten i korthet

  • Hemkonservering har blivit allt mer populärt i Sverige, men om det görs fel kan konserverade livsmedel bli livsfarliga på grund av botulism, en sjukdom orsakad av ett mycket farligt gift som bildas av en viss bakterie.
  • Biologen MaryAnn Fargo uppmanar till försiktighet och påpekar att hemkonserven ska hålla ett pH-värde under 4,6 för att botulinbakterien inte ska trivas. Hon rekommenderar att antingen tillsätta något surt för att sänka pH-värdet eller tryckkoka det som ska konserveras, så att det kommer upp i 121 grader.
  • Fargo kritiserar även stora influencers och företag som delar med sig av osäkra konserveringsrecept, och betonar att de har ett stort ansvar att sprida riktig information och kunskap om botulism.

Nyligen kablades nyheten ut i världspressen om att fem personer i Frankrike vårdades för botulismförgiftning efter att ha ätit lokalproducerad ramslökspesto. Fortfarande pågår en intensiv jakt för att lokalisera de resterande 600 pestoburkarna.

Botulism orsakas av en bakterie som när den förökar sig bildar ett mycket farligt gift. Den kan bara föröka sig i syrefria miljöer med pH över 4,6 och bildar då det extremt kraftiga nervgiftet botulintoxin som förlamar muskler.

– Botulin är det farligaste gift vi känner till. Ett snapsglas rent botulin skulle räcka för att döda hela Sveriges befolkning, förklarar MaryAnn Fargo, som är biolog och driver den självhushållande gården Oasen på åsen utanför Björkvik med sin man Martin Johansson.

undefined
MaryAnn Fargo lider ingen brist på körsbärstomater i skördetid.
undefined
I växthusen dignar det ännu av tomater på Oasen på åsen.
undefined
De frodiga kålplantorna sträcker sig högt mot skyn. MaryAnn Fargo i sin oas.

En vanlig källa till den livsfarliga botulismen är hemlagad mat som blivit felaktigt konserverad och nu hissar MaryAnn Fargo varningsflagg. 

I takt med att intresset för att odla sin egen mat skjutit i höjden svämmar sociala medier och nätet över av tips och recept på hur man kan bevara sin skörd. 

– Att konservera är ett väldigt bra sätt att ta vara på skörden, men man måste veta exakt hur man gör. Man ska inte skrämma upp folk i onödan, men gör man fel kan det i värsta fall gå riktigt illa.

Hon förklarar att den gyllene regeln är att hemkonserven ska hålla ett pH-värde under 4,6, för att botulinbakterien inte ska trivas.

– Det är så otroligt enkelt att undvika risken för botulism, antingen tillsätter du något surt för att sänka pH-värdet eller så tryckkokar du det som ska konserveras, så att det kommer upp i 121 grader. Det här borde man få lära sig i hemkunskapen, säger MaryAnn Fargo med skärpa i rösten och berättar om en felkonserverad melonmarmelad hon gjorde för flera år sen innan hon kände till botulism. 

Nu har hon ett rättesnöre inom hemkonservering, en bok från Amerikas motsvarighet till Livsmedelsverket; USDA med en grundligt testad samling recept. Hon har beställt den från en svensk nätbokhandel, men informationen går även att hitta på USDA:s hemsida.

– I USA har hemmakonservering varit populärt sen första världskriget och där har USDA publicerat råd med både hängslen och livrem för att undvika botulism. I Sverige har kunskapen om hemmakonservering till stor del försvunnit, förklarar MaryAnn Fargo.

Hon manar till försiktighet även med hemlagade inläggningar som vitlöksklyftor och soltorkade tomater i olja och smaksatta oljor. 

– Det är lite rysk roulette över det hela. 

undefined
Picklad rödlök står prydligt paketerad hemma hos MaryAnn och Martin.
undefined
MaryAnn Fargos rättesnöre inom hemkonservering är en tjock lunta från Amerikas motsvarighet till Livsmedelsverket; USDA med en grundligt testad samling recept.

Fargo har upptäckt potentiellt farliga oljeinläggningar i Rekoringar, och misstänker att deras recept inte var godkänt av kommunen.

– Vi säljer också konserverad mat, som jalapenos kokade i sockerlag, men vi tillsätter stora mängder äppelcidervinäger för att sänka pH-värdet till under 4,6, och våra recept är granskade av kommunen.

Stora självhushållningsinfluencers som frikostigt delar med sig av sina osäkra konserveringsexperiment får MaryAnn Fargo att se rött.

– En av dem, med 34000 följare, skröt om sin konserverade majs som han kokat på spisen. Jag skrev till honom och ifrågasatte hans konserveringsmetod. Jag fick till svar att han minsann pastöriserat majsen "skitlänge", men det hade inte spelat roll om han så kokat den i 365 timmar. Man måste upp i 121 grader för att oskadliggöra sporerna och för det krävs en tryckkokare.

En annan riskfaktor MaryAnn Fargo flaggar för är den uppsjö av potentiellt farliga recept som florerar på nätet.

– Företag och stora influencers som kan sprida information långt och fort har ett enormt ansvar. Kunskaper om botulism är en väldigt viktig allmänkunskap och sprider man recept har man en skyldighet att informera om det kan lagras och i så fall i vilken temperatur.

MaryAnn Fargos snabba slagning på datorn hemma vid köksbordet ger en provkarta på sådana publicerade både på stora receptsajter samt matbutikskedjor och veckotidningars sajter. Hon har nyligen varit i kontakt med Livsmedelsverket gällande deras botulismråd. 

– Jag blev nöjd när de uppdaterat informationen och den är hyfsat bra, men krånglig och det finns en del luddigheter, som att man ska använda beprövade recept. Hur ska man veta vilka som är det?

undefined
Reporterns hemlagade gräsgröna ramslöksolja är ett exempel på husmorsexperiment i riskzonen för botulism och kommer att kasseras.
undefined
Ögonstenen Balthazar släpper inte matte MaryAnn Fargo med sin isblå blick.
Botulism

Bakterien Clostridium botulinum finns bland annat i jord och på botten i hav och sjöar.

Den kan bara föröka sig och bilda nervgiftet botulinumtoxin i en syrefri miljö. Det kan ske i till exempel oljeinläggningar, i otillräckligt upphettade hemgjorda konserver eller i rökt fisk som har vakuumförpackats och förvarats för varmt.

Bakteriernas sporer är mycket värmetåliga. För att döda dem måste temperaturen komma upp i till 121º C under ett antal minuter när man värmekonserverar, om konserven ska förvaras i rumstemperatur.

Det räcker med ytterst små mängder gift för att bli sjuk. Symtomen kommer oftast efter 12–36 timmar och kan yttra sig som sluddrigt tal, stora pupiller, dubbelseende, sväljsvårigheter och hängande ögonlock. I senare skede kan man drabbas av livshotande andningsförlamning

Källor: Livsmedelsverket, Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!