Sedan 2018 har paret Fargo/Johansson lagt ett oräkneligt antal timmar på att förvandla gården i Glindran till en frodig självhushållningsoas.
Både MaryAnn och Martin är utbildade biologer och den biologiska mångfalden och kretsloppstänket är den röda tråd som förenar allt de gör.
– Vi försöker skapa vårt paradis på jorden här på jorden. Sen vi flyttade hit har vi bland annat planterat 120 fruktträd, berättar MaryAnn Fargo.
Med årens lopp har verksamheten successivt utökats och numera delar paret sitt paradis med gutefåren, bina, grisarna, hönsen, kalkonerna, kaninerna och myskankorna.
Sen förstås charmtrollet Balthazar, en miniature american shepherd med isblå ögon som glatt hälsar välkommen med yviga svansviftningar.
– Han är inte ett dugg intresserad av att valla fåren, men är bra på att vakta, jaga sork och skrämma bort rovfåglarna, säger MaryAnn Fargo och ger sin fyrfota bästis en kärvänlig klapp.
Maj är lika med högsäsong och febril aktivitet råder på gården.
– Nu preppar vi odlingsbäddar med hästskit från grannen. Vi kör obrunnen gödsel, för om sommaren blir som den var 2018 behöver vi allt täckmaterial vi kan får, berättar MaryAnn Fargo.
Pekpinnar om vad man kan eller inte kan göra i trädgårdssammanhang struntar de högaktningsfullt i.
– Det finns så många halvsanningar och en av dem är att man inte får använda för mycket gödning, men för oss funkar det superbra. Vi lär oss så mycket på att experimentera. Vi har misslyckats med en herrans massa saker, men lyckats med oändligt mycket mer.
Det senaste projektet på gården är bygget av en ny ekonomibyggnad som ska fungera som kylrum för snittblommor och grönsaker. Här kommer även finnas plats för att förädla gårdens produkter och slunga den egna honungen.
– Vi vill nyttja de fantastiska möjligheterna vi har och utgår från självhushållning. Det ska vara ett hållbart kretslopp på gården.
Att hushålla med resurser är centralt, inte minst då mycket pekar på en torr och varm sommar. I alla odlingsbäddar ringlar droppslangar fram.
– Droppbevattningen sparar massor av vatten. Använder man sprinklers försvinner 70 procent genom avdunstning och att vattnet träffar ytor som inte gagnar plantorna. Täckodlar man behåller man fukten bättre. Bara tre centimeter gräsklipp eller ensilage ökar fukthållningen med 35 procent, förklarar MaryAnn Fargo.
Nyligen fick paret veta att de kommer att få en central roll under nästa års landsbygdsriksdag.
Dagen arrangeras vartannat år av riksorganisationen Hela Sverige ska leva, som fokuserar på landsbygdsutveckling och lokal utveckling. 2024 blir det för första gången Södermanlands tur att ta över värdskapet.
– Alla som brinner för Sveriges landsbygd samlas och det är en herrans massa politiker, byalag, eldsjälar och intresseorganisationer. Vi har blivit inbjudna via Sörmlands matkluster.
Under evenemanget i maj 2024 kommer deltagarna att ge sig ut på bussresor till Södermanlands kommuner för att se lokal utveckling i hela länet. I Katrineholms kommun kommer Oasen på Åsen att ta emot landsbygdsriksdagens resenärer.
– Vi finns med under vinjetten "Hållbart entreprenörskap" och det känns som världens största ära. Vi har inte riktigt hunnit smälta det än. Det finns så många fantastiska entreprenörer i Sörmland och så blev det lilla vi, konstaterar MaryAnn Fargo.