När Wilma Lagmyr öppnar dörren till det ljusa radhuset i Baggetorp har hon redan förklädet på sig. I köket står prydliga skålar uppställda med de olika ingredienserna som behövs för dagens bakprojekt – cupcakes. Det känns lite som att vi befinner oss i tv-studion för ett hemma hos-avsnitt av något bakprogram på tv.
– Jag tittar ju på "Hela Sverige bakar", men jag vet inte om jag skulle passa som tv-person. Jag tror att min grej är att dekorera och göra det fint. Jag tycker att det är roligare att hitta andras recept och göra det till min grej, istället för att ta fram helt egna recept, säger hon.
Wilma har alltid gillat att pyssla och vara kreativ, men det var en oväntad utmaning som 16-åring som fick henne att inse att skapandet på bakbordet var något hon hade fallenhet för.
– Vi skulle göra en present till en kompis som fyllde år, och vi kom på att jag skulle göra en snopptårta. Jag kände verkligen att själva grejen med att göra roliga och annorlunda tårtor var min grej. Innan dess har jag bakat en del kladdkakor och så, men det var då jag kände att jag hittade rätt.
Sedan dess har hon tagit vara på alla tillfällen där man kan baka en tårta. Men vägen framåt har inte gått genom att utbilda sig till konditor. Istället har Wilma valt att utvecklas på egen hand, dels genom att ta del av recept och bakningsinfluerare på internet, men också genom att helt enkelt prova sig fram tills det blir bra.
– Jag är helt självlärd när det gäller bakning. Om man är intresserad och gillar att utvecklas går det att bli duktig ändå. Det finns en bakningspodd som jag har lyssnat mycket på och det finns väldigt mycket på internet. Jag har hittat några personer som alltid har bra recept.
Och inspiration till nya projekt får hon också i stor utsträckning från just internet, där hon ständigt håller sig uppdaterad på de senaste trenderna inom bakning. Hennes flöden i sociala medier upptas av naturliga skäl av en hel del bakverk.
– Jag sparar saker på Instagram hela tiden, som jag får nya idéer av. Morotskaka är populärt nu, och man börjar se mycket med pumpa. Man kan också baka med palsternacka och zucchini, det blir väldigt saftigt.
Alla dessa nya idéer måste såklart också provas och då är det lätt hänt att nära och kära får bli försökspersoner.
– Men min familj är rätt trötta på tårtor nu, haha! De har ju sina favoritgrejer, men jag vill hela tiden göra nya saker. Jag äter ju också själv för att jag vill testa allting. Men det brukar vara utseendet som är det nya, jag vet ofta hur det smakar redan eftersom jag har använt ingredienserna förut.
Vad ger bakningen dig?
– Det är väldigt rofyllt att bara stå i köket och pyssla. Men det är också kul att få vara kreativ och känslan efteråt när man har lyckats skapa något som bara var en idé och så blir det fint. Det är det jag uppskattar mest, känslan efteråt när man är nöjd.
Blir du aldrig stressad eller frustrerad?
– Jo, ibland när jag testar nya saker och inte får till det. Det är inte som med matlagning, där kan man höfta lite och gå på känsla. Det här är kemi och man måste vara väldigt noggrann. Men nu kan jag oftast lista ut varför saker inte fungerar och det bästa sättet att lära sig är ju av sina misstag.
I nuläget är dock inte tanken att arbeta med bakning på heltid. Wilma har istället siktet inställt på att jobba med kommunikation, vilket hon också har pluggat på Linköpings universitet.
– Jag gillar grafisk design, jag har byggt min hemsida själv och det har varit jättekul. Än så länge har bakningen alltid varit ett sidoprojekt, men det skulle ju vara jättekul att kunna ha mer jobb. Men man måste bygga upp en kundkrets och det är tuffa tider med inflation så folk kanske inte lägger lika mycket pengar på en tårta idag, säger hon.
Så istället valde Wilma Lagmyr att starta ett hembageri, alltså att baka allt hon säljer i sitt eget kök. På det viset slipper hon betala en extra hyra och tar inte en lika stor risk. I juni, i samma veva som hon avslutade sina universitetsstudier i kommunikation, föddes äntligen hennes enskilda firma.
– Det tog rätt lång tid innan jag vågade ta steget att starta upp företaget. Innan dess har det mer varit en hobbyverksamhet. Men ett hembageri är ett bra steg att ta innan man vet om man vill satsa på det.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag skulle gärna bli tårtleverantör till något slott eller herrgård, då får man baka tårtor till deras fester och bröllop. Och sen vill jag fortsätta med de kollektioner jag har för högtider, för jul och nyår, till exempel.