Tidningen har tidigare berättat att medarbetare på företaget drabbats av magsjuka orsakad av campylobacter.
Fram till den 7 december i fjol har elva personer, kopplade till anläggningen i Valla, konstaterats smittade av campylobacter. Nio av dem är arbetstagare på Kronfågel, två är arbetstagare från externa företag.
Magsjuka orsakad av campylobacter är en anmälningspliktig och allmänfarlig sjukdom och så fort diagnosen ställs, via ett laboratorieprov, meddelas smittskyddsenheten i respektive landsting. Bakterien kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor, kräkningar, huvudvärk och akuta diarréer. I vissa fall kan campylobacterinfektion ge följdsjukdomar som ledbesvär och kroniska magbesvär.
Region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har tidigare sagt att "det här är en allmänfarlig sjukdom och det ska man inte få på arbetsplatsen."
I september genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på företaget via telefon. I december informerade Arbetsmiljöverket företaget om att man överväger att besluta om ett föreläggande förenat med vite.
I ett yttrande i januari skrev Kronfågel att det är arbetstagarens bristande handhygien och deras brister i sin noggrannhet när de tar av skyddsutrustningen, som orsakat spridningen av campylobacter.
Men Arbetsmiljöverket är inte nöjd med den förklaringen. De vill veta hur arbetstagarens händer, arbetskläder och skyddsutrustning från början kontaminerats av campylobacter.
"Utbildning i hygienfrågor och rengöring bedöms dock inte vara hela lösningen för att förebygga smitta av campylobacter till arbetstagare i ett kycklingslakteri", skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut.
Enligt Arbetsmiljöverket ska uppkomst av stänk eller droppsmitta i första hand byggas eller konstrueras bort. I andra hand ska den skärmas av eller ventileras bort. I tredje hand ska organisatoriska åtgärder införas. Som sista utväg kan användning av personlig skyddsutrustning vara aktuell.
Därför förelägger Arbetsmiljöverket Kronfågel att utreda och beskriva orsakerna till hur arbetstagare kan ha smittats av campylobacter. Företaget ska också utreda risken för att det interna ledningsnätet för dricksvatten har blivit eller riskerar att bli kontaminerat av campylobacter.
Utredningarna ska vara klara senast den 30 april. Annars får Kronfågel betala 500 000 kronor i vite.