Den ofrivilliga ensamheten – privatsak eller politik?

Inte alla har en nÀra vÀn.

Inte alla har en nÀra vÀn.

Foto: Jessica Gow

Ledarkrönika2024-04-28 16:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I mina förÀldrars CD-samling hittade jag det. Albumet "Silver" av det skÄnska rockbandet Wilmer X. Numera vet jag inte om det finns en CD-spelare i familjens hushÄll. Men dÄ, nÀr skivan var relativt ny, tryckte jag gÀrna pÄ "play" och lyssnade pÄ textraderna i lÄten "Den dÀr ensamma kÀnslan".

LĂ„ttexten handlar om hur kĂ€nslan av ensamhet kan drabba folk – i de flesta sammanhangen. Den kan svepa fram Ă€ven nĂ€r du Ă€r med mĂ„nga vĂ€nner och nĂ€ra familj. Och visst Ă€r det sĂ„. Hemma. PĂ„ jobbet. I matvarubutiken. Mitt i vimlet. KĂ€nslan av ensamhet kan trĂ€nga sig pĂ„ nĂ€r och var som helst. Form och skepnad kan variera. KĂ€nslan kan vara tillfĂ€llig eller lĂ„ngvarig. Men det Ă€r nĂ„got som mĂ„nga gĂ€rna undslipper.

Sedan Ă€r dĂ€r en skillnad mellan den upplevda ensamheten, och den faktiska. 

I Sverige saknar mellan 610 000 och 720 000 personer i Ă„ldrarna 16 Ă„r och Ă€ldre en nĂ€ra vĂ€n. MĂ€n, personer utlĂ€ndsk bakgrund eller personer med kortare utbildningsbakgrund har oftare ingen nĂ€ra vĂ€n. Detta meddelade Statistiska centralbyrĂ„n (SCB) nyligen. Siffrorna Ă€r statistiskt sĂ€kerstĂ€llda och utgĂ„r frĂ„n Undersökningarna av levnadsförhĂ„llanden (ULF). Undersökningen sker Ă„rligen och belyser Sveriges befolkning inom exempelvis hĂ€lsa, ekonomi, fritid.

Den som sĂ€ger sig sakna en nĂ€ra vĂ€n behöver inte kĂ€nna sig ensam hela tiden. En individs liv Ă€r inte identiskt med nĂ„gon annans. Dessutom definierar mĂ€nniskor "nĂ€ra vĂ€n" pĂ„ olika vis. Den som Ă€r en nĂ€ra vĂ€n för en person kan upplevas som en bekant för en annan. Vi Ă€r helt enkelt olika. Men det kan Ă€ndĂ„ vara en indikator pĂ„ hur mĂ„nga mĂ€nniskor i Sverige som upplever att de har svĂ„rt att hitta vĂ€nner. 

Den ofrivilliga ensamheten, som den ofta kallas, handlar i stora drag om att man saknar nĂ„gon att vĂ€nda sig och anförtro sig till. Det Ă€r mycket problematiskt. Inte bara för individen, utan Ă€ven för samhĂ€llet. 

Den som lever sjÀlv, har ett mycket litet eller noll socialt liv, saknar familj, och helt enkelt har en ensam tillvaro, lider ökad risk för olika typer av ohÀlsa. En del av det beror pÄ att en eventuell partner, eller ofta besökande vÀn, Àr ett extra par ögon som kan upptÀcka om ens mÄende sviktar, eller om beteenden förÀndras. Dessutom kan de fungera som stöd nÀr man undrar nÀr det Àr dags att uppsöka lÀkare. För de allra flesta mÀnniskor rÀcker det inte med att lÀsa rÄden pÄ 1177.

Sociala kontakter innebĂ€r ocksĂ„ ofta mer av fysisk aktivitet. Det kan handla om alltifrĂ„n fotbollstrĂ€ning till en kort promenad till bion. De mĂ€nskliga behoven av kontakt, socialt sammanhang och kĂ€nslan av att vara behövd Ă€r mycket starka hos de flesta. Ensamhet kan göra sĂ„ att man kĂ€nner sig otrygg, övergiven, nedstĂ€md. Brist pĂ„ socialt liv och lĂ„ngvarig kĂ€nsla av ensamhet ökar Ă€ven risken för stress, och i förlĂ€ngningen Ă€ven stroke och hjĂ€rtinfarkt. 

Ensamheten Àr dÀrför inte bara en privatsak. Den Àr ocksÄ en frÄga om politik. Ensamhetens lidande motiverar i sig viss politisk handling. Men det handlar ocksÄ om att hÄlla nere utgifter inom vÀlfÀrden. Sjukdom och förtidig död Àr samhÀllsekonomiskt dyrt bÄde i produktivitetsförlust och vÄrdkostnader.

SÄ hur hjÀlper vi mÀnniskor att bryta ensamheten? StatsrÄdet Jakob Forssmed (KD) har sedan regeringsbildningen i 2022 gjort en del för att uppmÀrksamma problemen med ensamhet. Bland annat har numera Socialstyrelsen i uppdrag att fördela statsbidrag till civilsamhÀlle och trossamfund för att försöka bryta ofrivillig ensamhet genom att skapa mötesplatser. FolkhÀlsomyndigheten har Àven fÄtt i uppdrag att ta fram en nationell strategi mot ensamheten.

Vad det innebÀr i praktiken för alla de mÀnniskor som sitter ensamma i stugorna Àr dock oklart. Det Àr mycket tveksamt huruvida staten ens Àr den aktör som bÀst löser ensamhetsproblemen. Kommunerna Àr nÄgot bÀttre skickade för det, dÄ de har ansvar för omsorgsfrÄgorna. SÀrskilt stor skillnad bör de kunna göra inom Àldreomsorgen. Kommunerna Àr ocksÄ nÀrmare mÀnniskor i vardagen, och har ofta nÀra samarbeten med lokalt förenings- och nÀringsliv.

Att pÄ olika vis uppmuntra civilsamhÀllet i bildandet av mötesplatser kan kanske hjÀlpa nÄgot. Samtidigt gör föreningslivet pÄ mÄnga hÄll redan mycket för att hjÀlpa mÀnniskor ur ensamhet bara genom att hÄlla i evenemang och aktiviteter. Men det rÀcker ÀndÄ inte hela vÀgen fram.

Individer mÄste ha en vilja att bryta ensamheten. De behöver ta det första steget. Det Àr inte staten, inte kommunen, inte föreningslivet som kommer slÀpa ensamma mÀnniskor in i gemenskapen. Dock kan fler göra en insats för att underlÀtta för socialt liv. Varför inte bjuda med grannen som verkar ensam till föreningsaktiviteten, fotbollsmatchen eller grillfesten? Det Àr vÀlkomna smÄ insatser som kan dÀmpa den dÀr ensamma kÀnslan.