Vilka andra lagar får tjänstemän bryta mot i Vingåker?

De svar Vingåkers kommunstyrelseordförande Charlotte Prennfors (M) och oppositionsrådet Anneli Bengtsson (S) ger angående anklagelserna mot Ralf Hedin är inte tillfredsställande.

De svar Vingåkers kommunstyrelseordförande Charlotte Prennfors (M) och oppositionsrådet Anneli Bengtsson (S) ger angående anklagelserna mot Ralf Hedin är inte tillfredsställande.

Foto: Elin Elander/Alice Staaf

Ledare2023-06-08 17:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vingåkers kommunchef Ralf Hedin är i blåsväder. 18 anonyma vittnen har lyft att han varit pådrivande i en mobbningskultur inom kommunorganisationen. Utfrysning, lagbrott, dyra personalutköp och konsultutgifter är några av de saker som tidningen avslöjat.

Uppgifterna borde oroa lokalpolitikerna i Vingåker. De ska ta frågan på största allvar och ta till sig granskningen. Lyssna på kritiken. Adressera det svåra i arbetsplatskonflikterna. Och lova att de ska gå till botten med situationen kring Ralf Hedin.

De behöver inte hålla med om varje del i granskningen. Inte heller måste politikerna komma till slutsatsen att kommunchefen ska bytas ut. För alternativen står inte mellan att sparka Ralf Hedin och att göra ingenting. Men det toppolitikerna i Vingåker just nu presterat är närmast genant.

Kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) är högst ansvarig, särskilt för kommunens arbetsgivarpolitik. När hon får bemöta tidningens granskning är beskedet klart: Hon har fortsatt fullt förtroende för Ralf Hedin. Hon pratar också mycket om hur hon själv upplever arbetsmiljön i kommunhuset. Ska man tro på hennes ord är allt finemang. 

Och även om hon säger sig ta frågan på allvar så lägger hon mycket tid på att argumentera för att inte behöva göra något alls. Hon gör klart – mer än en gång – att det är svårt att utreda något som lyfts anonymt. Och så är det givetvis. Men svårt betyder knappast omöjligt. Om det är många samstämmiga vittnen, oavsett om de är anonyma, som viftar med röda flaggor finns det skäl att gå på djupet med de lyfta problemen. Inte nonchalant gå vidare.

Bättre är det inte i oppositionen. Tidigare kommunstyrelseordförande och sedan valet oppositionsrådet Anneli Bengtsson (S) är den som anställde Ralf Hedin. Därför har hon ett särskilt ansvar som inte ska glömmas bort. Även hon pratar löst om att det är besvärligt att veta vad man ska gå vidare med då vittnena är anonyma. Hennes förtroende för Ralf Hedin verkar också orubbat. 

Prennfors och Bengtsson borde ställa sig frågan varför så många valt att vara anonyma. Det kan ju faktiskt säga något om internkulturen. Att gnälla på att folk är anonyma är en flyktväg, som ansvariga politiker inte borde ta.

Och hur var det med lagbrotten? Att Ralf Hedin brutit mot regler om direktupphandling säger Prennfors knappt något om. Det är i alla fall inte nog för att åka ut med huvudet före i hennes bok. Vilka andra lagbrott tjänstemän får komma undan med kan hon inte svara på. Snarare ser Prennfors det som en fördel med en kommunchef som "vågar göra något". Det säger politikern tillhörande ett parti som på riksplan gjort lag och ordning till sin profilfråga.