Var har de bortfösta Vingåkersmoderaterna hamnat?

Irene Sandqvist har uteslutits ur Moderaterna men kommer nu möta sitt gamla parti i ett val.

Irene Sandqvist har uteslutits ur Moderaterna men kommer nu möta sitt gamla parti i ett val.

Foto: Stina Järperud

Ledare2022-05-19 21:48
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

När röken skingrats har Moderaterna i Vingåker ställt sig bakom sin gruppledare Charlotte Prennfors. De har visat det i inlägg i tidningen och i sin nomineringsprocess. I årets val står Prennfors som listetta hos M.

Med det sagt är den interna turbulensen det starkaste avtryck som Moderaternas har lämnat under denna mandatperiod. Det blir också det som de möter väljarna med. Kan Vingåkersborna lita på att M framöver kommer att lägga kraft på att förvalta sitt mandat i stället för att bråka inbördes? 

Fyra partiavhoppare och uteslutna (Irene Sandqvist) av nio toppnamn på kommunlistan är ingen liten sak. Det har rimligtvis påverkat Moderaternas möjligheter att bedriva politik, liksom det påverkar förtroendet framåt.

Tre av de före detta moderaterna – Sandqvist, Marika Björkdal och Tommy Björkdal – ställer i år upp för Vingåkerspartiet-VTL. Det berättade tidningen förra veckan. De tre hamnar på platserna två, tre och fyra på listan. Den fjärde, Christer Nodemar, har gått från Moderaterna till Socialdemokraterna för att därefter fortsätta till Centerpartiet.

Det säger åtminstone två saker om Vingåkerspolitiken: Det politiska avståndet mellan partierna är litet och en del partiorganisationer har uppenbara rekryteringsproblem. Särskilt lätt är det att få listplacering hos Vingåkerspartiet. Partiet har haft en nedåtgående trend i de två senaste valen och har i dag bara ett fullmäktigemandat.

Vad det är för politik som Sandqvist och makarna Björkdal kommer att företräda framöver är inte alldeles klart. Vingåkerspartiets politiska profil är suddig. I idétermer får det mest förknippas med allmän landsbygdsvurm. En besynnerlig idé som sticker ut är den om att göra Vingåker självförsörjande på mat, uppvärmning och boende.

De tre före detta moderaternas fortsättning i Vingåkerspolitiken innebär hur som helst att väljarna får en chans att ta ställning till dem i ett val i konkurrens med Moderaterna.

Det är i regel en nackdel att inte ha draghjälp av en rikspartiorganisation – färre valarbetare och inga "slentrianröster". Vingåkerspartiet har dock tidigare nått tvåsiffrigt valresultat trots detta. Allt handlar om att hitta frågorna och knyta an till väljarna. Men då får partiet faktiskt göra det, förklara vad det vill och står för.