Norpar man politiska förslag ska man säga det högt

Ulrica Truedsson (S), ordförande i bildningsnämnden i Katrineholm, borde fundera på vilket inflytande den politiska majoriteten i kommunen haft på det sviktande elevunderlaget på Strångsjö skola.

Ulrica Truedsson (S), ordförande i bildningsnämnden i Katrineholm, borde fundera på vilket inflytande den politiska majoriteten i kommunen haft på det sviktande elevunderlaget på Strångsjö skola.

Foto: Alice Staaf

Ledare2023-02-16 14:16
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Katrineholmsmajoriteten har låtit Strångsjö skola förfalla. Det är sammanfattningen av Björn Wahlunds, gruppledare för Liberalernas, kritik av förslaget att stänga ned skolan. Och han har rätt: Socialdemokraterna och Moderaterna har ett betydande inflytande över skolresultat och sviktande elevunderlag då de styr över skolans resurser. Det är trots allt ett kommunstyre som suttit på tronen ett tag. Det betyder inte att det helt saknats beslut som dämpat fallet, men det har uppenbarligen inte varit nog.

Ulrica Truedsson (S), ordförande i bildningsnämnden, instämmer inte i Wahlunds och den övriga oppositionens kritik. Majoriteten har visst gjort saker för att rädda skolan, menar Truedsson på. Hon frågar också vad oppositionen har gjort för att vända utvecklingen i Strångsjö. 

Det är en rimlig fråga. Oppositionens roll är att granska och kritisera styrande partiers politik. Men kritisk måste ju inte innebära envist skällande utan att ha på fötterna. Den ska föreslå egna lösningar, visa vilka prioriteringar de själva hade gjort och hur kommunen hade kunnat fungera bättre. Det ger väljarna en möjlighet att se vilka alternativen är, men också en chans för ledande partier att tänka till, ändra sig och göra bättre.

Truedsson hävdar bestämt att hon inte sett några satsningar på Strångsjö i oppositionens budgetförslag. Och det stämmer att Strångsjö inte fått särskilt mycket utrymme i kommunbudgetarna från partierna. I samtliga budgetförslag inför fullmäktige i november togs Strångsjö bara upp tre gånger. Två gånger i Miljöpartiets förslag, och då handlade det om cykelbanor, inte skolan. En gång är i Centerns förslag på budget, där de betonar just att de vill värna och stärka skola och förskola bland annat i Strångsjö, Julita och Valla. Inte en enda gång nämns orten i majoritetens budget.

Och ska man sedan räkna kronor och ören föreslog flera partier mer pengar till bildningsnämndens driftbudget än majoriteten. Liberalerna föreslog ytterligare 11 miljoner kronor och Centerpartiet 13,5 miljoner. Hur exakt dessa pengar skulle ha använts för Strångsjös del kan man säkert diskutera, men att en del av dessa pengar också skulle ha gått till Strångsjö skola är ju inte otippat.

Det bör sättas i relation till hur Katrineholmsmajoriteten i åratal hyvlat i bildningsnämnden. Årliga pengatillskott har kallats "satsningar" när det i stora delar bara handlat om kompensation för löneökningar.

Truedsson hävdar att Katrineholm har gjort satsningar på Strångsjö skola, däribland genom ett småskolebidrag.

Småskoletillägget, som det också kallas, har använts i Katrineholm sedan 2020 och är till för att stötta de mindre skolorna som har få, eller färre, elever. För även om antalet elever är lägre än i andra skolor, behövs ju lärare i lika många ämnen. Och då skolpengen följer eleven äts dessa stålar snabbt upp i småskolorna. Till exempel kan det då fattas pengar till speciallärare. Förslaget på detta bidrag kom från förvaltningen i november 2019 och blev sedan uppenbarligen Katrineholmsmajoritetens politik.

Men inför Katrineholms budgetfullmäktige året innan hade Centerpartiet föreslagit ett liknande "strukturbidrag" riktat till kommunens landsbygdsskolor. Det handlade då om 3,5 miljoner kronor mer till bildningsnämnden än vad majoriteten budgeterade för. Nu är inte Centerpartiet hela den katrineholmska oppositionen – långt ifrån – men partiet har varit och är en del av den.

Det är inte ovanligt att partier lånar och kopierar varandras förslag. Det kan till och med vara något bra. Många gånger behövs flera olika sorters perspektiv och det är inte alltid att styrande partier, även om de vill väl, ser eller förstår allt. Därför är det klokt om styrande, även lokalt, lyssnar till vad oppositionen har att säga och uppmuntrar till öppen debatt. I Katrineholm har det varit si och så med det.

Det kan vara så att Socialdemokraterna eller Moderaterna i Katrineholm haft tankar liknande Centerpartiets om småskolebidrag innan 2018. Då får de gärna redovisa det. Och är det så att Katrineholmsmajoriteten inspirerats av C, ja då är det en bra sak som behöver sägas högt, inte gömmas. Det vore det mest hederliga.