Kliv ur din varma bubbelpool – börja elspara

Om man har bytt ut alla glödlampor mot lågenergiljus, vad finns kvar att göra?

Om man har bytt ut alla glödlampor mot lågenergiljus, vad finns kvar att göra?

Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare2022-11-14 19:19
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I kris och krig ställer man upp. Då kan man inte förvänta sig att undkomma det som är obekvämt. Det är värt att komma ihåg när eldebatten rasar på.

Därför var det upplyftande nyheter från ägaren av Katrineholms elnät, Tekniska verken Katrineholm nät AB nyligen. I tidningen berömde vd:n Jesper Jansson katrineholmarna för att ha minskat sin elförbrukning kraftigt under hösten. Visserligen kunde en del förklaras med att höstvädret varit milt. Hade det varit mycket lägre temperaturer hade det varit svårare. Men även detta borträknat verkar resultatet vara väldigt positivt.

De samlade siffrorna från 15 000 privatkunder i kommunen har jämförts med förra året. Under september har katrineholmshushåll minskat sin elförbrukning med nästan en femtedel. Oktober var det nära en fjärdedel. Det är inga småsaker och det är bra att det uppmärksammas.

När mindre el efterfrågas följer också elpriset med, om man har rörligt eller timbaserat avtal. Det har privatekonomiskt varit väldigt klokt den senaste tiden att minska sin elkonsumtion. Detta även om elpriserna för stunden dämpats av stora gaslager i Europa. Men också det kan vara kortvarigt. Om inte stora sparåtgärder, eller plötsligt mycket energi finns att tillgå, finns det risk för att det också nästa höst och vinter blir dyr el

De katrineholmare som känner sig träffade av Tekniska verkens beröm får gärna ta åt sig av den. Den minskade konsumtionen leder till att både den egna och andra kunders elfakturor inte blir lika dyra. Men det är också betydelsefullt att elkonsumtionen går ned under de perioder som det är stor efterfrågan. Det leder till bättre balans i elsystemet och minskar risken för att delar av landet behöver kopplas loss när kablarna inte räcker. Det senare glöms ibland bort i debatten.

Sedan kan man förstås diskutera orsakerna till nedgången. Är det då privatekonomiskt egenintresse eller solidaritet som styrt medborgarnas agerande? Det spelar mindre roll så länge målet uppnås.

Men klart är att det finns skillnader i vilka "uppoffringar" människor behöver göra för att minska sitt elavtryck. De som redan har det svalt i huset och skruvat i alla lågenergilampor har inte många saker kvar att göra. Tätande av fönster och att duscha kortare stunder kanske? Energimyndigheten har flera råd värda att läsa igenom. Men de som tidigare kunnat bränna på ordentligt med hemmaspa, pool eller annan elslukande hemmalyx kan dra ner rejält på den sortens förbrukning – utan att tillvaron blir riktigt grå.

Även energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) gick nyligen ut med att elkunder kanske borde gå i ullunderställ hemma i stället för att elda på med el. Det är inte ett dåligt förslag om man lätt fryser. Och även om politiken har ett ansvar för att energissystemet ska fungera väl behöver de allra flesta medborgarna kunna ta hand om sig själva i svåra tider.

Det är dessutom en anmärkningsvärd tillnyktring. För inte så länge sedan pratade Tidöpartierna om att svenskarna inte skulle behöva ställa om sin tillvaro. Inte för klimatet och inte för krisen. Sådan populism är svårare att bedriva i regeringsställning. Men den kan göra stor skada om den görs till verklighet.