Det ska bli en tillfällig bar på Stortorget i Katrineholm. Det berättade tidningen häromveckan.
Torget ska få mer liv och rörelse under flera veckor i sommar. Intill den beachvolleyplan som fanns tillgänglig under den senaste festivalen i staden ska en "foodtruck" stå. Det är den drivna Erica Börjesson på Bruksholmen i Forssjö som står för matvagnen. Och från och med vecka 29 och tre veckor framåt ska det serveras bland annat burgare, chark och snacks.
Gott så. Under sommarhalvåret finns det en logik i att sådant som oftast skett inomhus, eller begränsats till vissa inglasade uteserveringar, flyttar ut i det fria. Det handlar om fler romantiska picknickdejter i parker, mer bokläsning på balkongen och att restauranger brer ut sig över trottoarerna. Att människor vill kunna äta lunch, middag eller ta en kaffe i solen är det inget fel på. Det uppskattar de flesta.
Planerna att servera alkoholhaltiga drycker i krogkiosken är dock sämre.
Kommunen får upplåta plats på torget åt privata intressen, eller för den delen föreningsliv. Det kan dessutom vara önskvärt – så länge det är sådant som kan locka de allra flesta katrineholmarna till att mötas. Sådant är nyttigt för sammanhållningen i kommunen. Alla behöver känna att dörren är öppen för dem.
Men så fort det säljs eller bjuds på alkohol krymper dörrhålet. I praktiken utesluts människor som av olika skäl är obekväma kring alkoholdrickande – även om det är under mer ordnade och sansade former. Inte alla föräldrar vill ta med sig sina barn till sådana miljöer – även om där finns en volleybollplan intill.
Det finns gott om prisvärda och goda alkoholfria alternativ på marknaden. Bilden av att det måste säljas alkohol för att locka "unga vuxna" stämmer långt ifrån för alla. Varför räcker det inte med att en matvagn på torget håller sig till käket? Strunta i vinet, starkölen och spriten! Många matvagnar saknar ju serveringstillstånd på andra håll.
Företagaren på Bruksholmen kommer säkert sköta mycket med serveringsvagnen både snyggt och ordnat. Men med alkoholförtäring följer risker och samhällsskador som inte ska förminskas. Att sätta upp staket hjälper föga.
Katrineholms-Kurirens grundare Knut Hellberg var en betydande nykterhetsvän. Hans ideal präglar än idag ledarsidans politiska inställning till alkoholen. Superiet, missbruket och de sociala, ekonomiska och hälsomässiga skadorna för allmänheten får inte glömmas bort. Kommuner, företag och föreningsliv behöver ha detta i åtanke när de arrangerar evenemang och i annan verksamhet.
Alkoholen behövs inte på exklusiva näringslivsbufféer, fotbollsmatcher eller mitt på stora torg. Ölhävande, skumpapimplande och vinhalsande är inte nödvändiga inslag. Vi måste bli fler som är bättre på att skapa sammanhang där alkoholen inte är norm. Även restaurangnäringen vars inkomster ofta kommer från ölen, spriten och vinet behöver förändra sig.
Det gäller även under Katrineholmsveckan som brukar gå av stapeln i augusti. Den skjuts som den lokala handeln kan få av festivalyran ska inte underskattas. Men varför ska det envisas med öltält? Vad har maltodör och supartält gjort för Katrineholm? Och som den tidigare chefredaktören Krister Wistbacka formulerade det: "Tältet är självfallet nykterhetspolitiskt synnerligen tveksamt". Dessutom, vilket även han påpekade, får det inte bli så att vissa krögare får fördelar framför andra.
Det stora huset som ska byggas på torgets norra del behöver också diskuteras. Genom huset ska det gå en "tunnel". Denna genomgång får inte vara inramad av fylleri. De verksamheter som hamnar i husets förstaplan bör i första hand vara nyktra och familjära. Inte nedspritade och oregerliga.